Articles d'opinióMeritxell López

Covid, mesures, salut i economia

Ja fa uns dies que ens hem endinsat en la sisena onada de pandèmia i, novament, ha calgut implementar restriccions que pensàvem que ja quedaven enrere: mascareta als carrers i a les aules, limitacions d’aforament i reducció de les nostres interaccions socials. Enyorem l’antiga normalitat, però a poc a poc anem acceptant la nova amb resignació i estoïcisme. Les restriccions només són les nostres eines per regular la situació sanitària, impedir arribar al temut col·lapse sanitari i, de retruc, haver de prendre mesures dràstiques que desestabilitzin l’economia. Vull recordar la dramàtica davallada del 10% del PIB del 2020.

Per sort, el 2021 ha estat diferent i, gràcies a l’alta taxa de vacunació i a tenir l’ull posat constantment sobre la situació epidemiològica, hem pogut gaudir d’una situació més o menys normalitzada durant bona part de l’any. El pronòstic de l’economia per a aquest 2021 és de recuperació i hem pogut constatar xifres d’afluència turística de nivells prepandèmia. En aquest context, hem de seguir apostant per la prudència, però sense deixar de banda el motor de la nostra economia. Els temps de crisi són temps d’oportunitat i la crisi actual és una oportunitat per a Andorra per refermar la nostra imatge de destí segur, atractiu, innovador i de qualitat per al turista de proximitat, mentre tenim la vista posada en l’expansió al turisme internacional.

Des de les institucions i les empreses hem de seguir apostant per la prudència i el compliment de les mesures, però també pel creixement, per la inversió en nous atractius, per la promoció exterior i, en definitiva, per seguir fent girar la roda de l’economia, generant llocs de treball i, a la llarga, poder mantenir o millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans d’Andorra. No podem abocar-nos novament a una situació en la qual la salut i la vida de les persones estiguin compromeses, com tampoc podem abocar-nos a una situació econòmica com la del 2020. Així doncs, actualment la salut de les persones i la situació econòmica són dues cares de la mateixa moneda, i cal apel·lar al compliment de les recomanacions sanitàries actuals i a la vacunació per vetllar per ambdues.

 

Article de la Meritxell López, consellera Demòcrata de Desenvolupament Estratègic i Comercial i de Projectes Participatius al comú d’Andorra la Vella, publicat al Diari d’Andorra el 21 de desembre

Etiquetes: Articles d'opinió, Meritxell López

Articles relacionats

Vacuna i mesures per frenar la propagació
Negant el que és evident