Setmana de compareixences al Consell General. La Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals, presidida per la consellera general Demòcrata, Ester Molné, ha comptat aquest dilluns amb la presència del Raonador del Ciutadà, Marc Vila, per presentar l’informe anual corresponent al 2018.
El defensor del poble andorrà ha explicat que l’habitatge, més concretament el mercat de lloguer, segueix sent el tema que més preocupa a la ciutadania i que copsa la majoria de les queixes i reclamacions que tracta: l’any passat van suposar gairebé la meitat del total. Pel que fa a aquest 2019, i fins a l’octubre, ja ha atès 127 casos, una xifra superior a tots els atesos el 2018.
En aquest sentit, el Raonador ha celebrat l’aplicació de la Llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges impulsada pel Govern Demòcrata, d’aplicació per a aquest 2019, i que contempla accions com la pròrroga d’un any dels contractes o la impossibilitat d’augmentar els lloguers més enllà de l’IPC. El Govern, i així ho comparteix el Grup Parlamentari Demòcrata, ha proposat allargar-ho un any més (s’ha de sotmetre al ple del Consell General abans d’acabar l’any), acció que Vila ha destacat com a positiva. De fet, ha convidat a allargar-ho més temps fins que d’altres mesures paral·leles no comencin a donar els seus fruits al sector.
En acabar la presentació, i en el torn de preguntes per part dels membres de la comissió, Molné que, ha subratllat que Demòcrates comparteix la preocupació plantejada pel Raonador, ha demanat que concretés més sobre quines són les grans problemàtiques ciutadanes que li arriben relacionades amb l’habitatge. Vila ha explicat que estan sobretot relacionades amb intents per part de propietaris d’expirar el contracte de lloguer o de no voler allargar la pròrroga, incomplint així amb la llei de mesures urgents. Vila també ha lamentat els intents de voler aplicar increments indirectament, per exemple, amb la calefacció o cobrant factures antigues.
Per la seva banda la consellera general Demòcrata, Sandra Codina, ha plantejat que la figura del Raonador del Ciutadà encara no és suficient coneguda i ha demanat més esforços de comunicació. Vila s’ha compromès a treballar en aquest sentit i també a millorar la seva connexió amb la ciutadania comunicant amb diferents idiomes i fins i tot amb sistema Braille.
Molné ha tornat a intervenir al final de la compareixença, per demanar per les modificacions de la Llei del Raonador del Ciutadà del 2017, que li concedeix competències per actuar en l’àmbit privat en casos de discriminació, racisme i de respecte de drets de les persones amb discapacitat. Vila ha respost que ha rebut poques queixes però ha celebrat la col·laboració que han ofert els privats que han estat subjecte d’aquestes.
A la compareixença també hi ha assistit el conseller Demòcrata Joan Carles Ramos, que ha demanat per la protecció dels administrats i el seu accés a la justícia, així com per una possible ampliació de les competències del Raonador.
El Grup Demòcrata demana per la Llei del cos diplomàtic i per l’Agenda 2030
Dimarts ha estat el torn de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que en aquest cas ha comparegut davant la Comissió Legislativa de Política Exterior. Ubach ha presentat l’Informe d’Acció Exterior del 2018 i ha detallat que Andorra té en l’actualitat relacions diplomàtiques amb 137 països i que el seu ministeri compta amb un pressupost de 7,7 milions. El ministeri s’encarrega de “dibuixar la política exterior d’Andorra”, ha defensat.
La presidenta suplent del grup Demòcrata, Mònica Bonell, ha demanat a la ministra si l’actual estructura del ministeri és suficient, sobretot amb la vista posada al compromís d’Andorra a implementar l’Agenda 2030 per a les Nacions Unides. “No és suficient en relació amb tota la tasca i missions que se’ns encomanen”, ha respost.
Ubach ha recordat que hi ha un pla estratègic en marxa per impulsar l’Agenda 2030 i que és un “projecte transversal” sobre aspectes de medi ambient, però també sobre infància, econòmics i socials. Per a dur a terme aquest pla s’està analitzant com ho treballen els països de l’entorn.
Per la seva part la consellera demòcrata Berna Coma, vicepresidenta de la Comissió de Política Exterior, ha demanat per la Llei del Servei d’Acció Exterior i de la carrera diplomàtica, aprovada a principis d’any. La ministra ha celebrat l’aplicació d’aquesta llei perquè dona una “perspectiva de carrera” i la possibilitat de progressar als treballadors del ministeri.
Martisella demana una agilització dels tràmits per obrir negocis
Finalment, i ja aquest dimecres, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha comparegut davant la Comissió Legislativa d’Economia, per presentar les línies mestres del seu ministeri per als quatre anys vinents. Diversificar l’economia, potenciar el transport públic sostenible, millores per als autònoms i per als empresaris en general són alguns dels reptes marcats.
En aquest darrer punt hi ha volgut fer èmfasi la consellera Demòcrata Maria Martisella. Ha recordat que els processos per obrir nous negocis són massa feixucs i així els ho ha transmès el mateix teixit empresarial. En aquest sentit, Gallardo ha reconegut que els tràmits són lents i que cal una “revisió” de la metodologia i processos, pensant també a facilitar l’arribada d’inversors estrangers. S’està treballant en un pla de millora, ha indicat.
Martisella també ha demanat si el futur Registre d’Empreses, anunciat per Gallardo, serà de caràcter públic, fet que el ministre ha confirmat.