Articles d'opinióBerna Coma

El camí del diàleg i la cooperació parlamentària

Amb l’aprovació de la Constitució, l’any 1993, Andorra va iniciar el camí de l’obertura cap a l’exterior i ha anat esdevenint membre de nombrosos organismes internacionals. Aquest fet implica una participació activa i periòdica en aquests organismes.

Un exemple el trobem al Consell General. Cada legislatura els consellers i conselleres dels grups parlamentaris participem en les diferents delegacions internacionals, entre les quals hi trobem l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), l’Assemblea Parlamentària de la Mediterrània (APM) i la Unió Interparlamentària (UIP).

Precisament aquesta setmana, del 26 al 30 de novembre, la delegació de la UIP del Consell General, de la qual en formo part, participa en la 143a Assemblea que se celebra a Madrid.

La UIP va ser fundada l’any 1889 i Andorra n’és membre des del 1995. Per entendre la notorietat d’aquest organisme que afavoreix el diàleg i la cooperació parlamentària, actualment està integrada per gairebé tots els parlaments del món, més concretament 179 parlaments.

Andorra és membre de la UIP des del 1995. Per entendre la notorietat d’aquest organisme actualment està integrada per gairebé tots els parlaments del món, més concretament 179 parlaments

Podríem dir que la UIP és essencialment un fòrum polític. El seu objectiu és afavorir la pau i la seguretat, promoure la democràcia, el bon govern i el respecte pels drets humans. Per garantir aquests principis, la UIP s’organitza en grups geopolítics. Andorra forma part del Grup dels 12+, que compta amb 47 països, entre els quals tots els estats membres de la Unió Europea, els petits estats europeus, el Canadà i Austràlia.

Aquesta setmana la delegació andorrana participarà en diferents fòrums i comissions de treball, com el Fòrum de dones parlamentàries i comissions on es faran debats relacionats amb els processos de pau, l’ús de les TIC en educació, l’accés a les vacunes i a l’aigua, la igualtat de gènere, l’autonomia i l’empoderament dels joves i el desenvolupament sostenible.

Pel que fa al Fòrum de dones parlamentàries, celebrat ahir, vam treballar estratègies perquè els parlaments puguem elaborar lleis sensibles amb la perspectiva de gènere. Un element molt interessant, vist que els consellers generals estem treballant la Llei d’igualtat entre homes i dones en la comissió d’Afers Socials.

Així doncs la UIP és un organisme molt actiu i, malgrat la pandèmia, ha continuat treballant per no aturar la seva activitat. Mitjançant reunions virtuals, ha seguit incentivant els parlaments a compartir les seves millors pràctiques, facilitant els contactes també amb experts.

Per tant, la UIP és un clar exemple de com de valuós i necessari és que Andorra participi en les delegacions internacionals. Ens permet garantir i reforçar la nostra visibilitat i representació a l’exterior. Ens permet donar-nos a conèixer millor a Europa i a tot el món, per poder explicar les nostres peculiaritats arreu. I ens permet compartir i tenir coneixement de les millors pràctiques legislatives. També ser informats amb profunditat de temes de treball dels organismes multilaterals com l’Organització Mundial del Comerç o l’Organització Mundial de la Salut, per exemple.
Les delegacions són també el canal per mostrar el nostre compromís amb el tractament de grans debats sobre temes d’actualitat, que afecten també el nostre país, directament o indirectament.

Finalment, ens garanteix poder teixir relacions amb parlamentaris d’arreu del món. La pandèmia de la Covid-19 ens ha portat a apreciar molt més la importància de la diplomàcia, tant parlamentària com governamental.

Tenir bones relacions amb els països veïns, amb Europa i la resta d’estats era un element cabdal el 1993, i ho és també en l’actualitat. El camí recorregut ha estat molt llarg aquests 28 anys, però cal seguir persistint i avançant.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat a El Periòdic d’Andorra el 27 de novembre del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

COP26 i Reserva de la Biosfera
Punt d’inflexió en la transparència