Articles d'opinióNúria Rossell

El futur Centre Residencial d’Educació Intensiva

1 comentari

Els centres residencials d’educació intensiva (CREI) aborden les necessitats d’adolescents i joves entre 12 i 18 anys que pateixen alteracions de conducta recurrents o addicions, les quals poden posar en perill la seva integritat o la de terceres persones. Als CREI, els tractaments es desenvolupen des d’un vessant interdisciplinari: assistencial, psicològic, social i terapèutic, sense oblidar el vessant educatiu. També de manera personalitzada: cada jove té les seves necessitats i tractaments individualitzats.

Aquesta tipologia de centres són un recurs cada vegada més utilitzat per abordar unes problemàtiques que afecten els joves i que malauradament, cada vegada son més freqüents a la nostra societat. Els països veïns disposen d’aquestes infraestructures i, en pocs mesos, també Andorra. A l’estiu s’obrirà un nou centre, per donar resposta a les inquietuds de les famílies afectades.

El futur CREI s’ubicarà a les instal·lacions l’antiga residència Solà d’Enclar, a Santa Coloma. Dimarts passat vam poder visitar-lo, acompanyats per la secretària d’Estat Teresa Milà i el director del Departament d’Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé. De fet, van ser dues visites en un mateix dia: una per als consellers i conselleres generals de tots els grups parlamentaris, les síndiques generals i el Raonador del Ciutadà; i una amb associacions implicades, com l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Andorra (Afmma), l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra), l’Associació Projecte Vida, Unicef i Aina.

Així, durant aquestes visites vam poder comprovar com s’ha adaptat l’edifici, de diversos pisos, per convertir-lo en un espai ampli i lluminós, on s’hi respira calma i tranquil·litat. Compta amb sales especialitzades, habitacions totalment adaptades per acollir els joves en règim nocturn (part d’elles, 100% accessibles), zones comunitàries àmplies i, fins i tot, una gran sala, a la planta de dalt, per poder desenvolupar-hi diferents activitats terapèutiques i d’oci. També té un espai exterior solà amb vistes a Andorra la Vella, perquè els joves puguin gaudir de l’aire lliure i desconnectar una mica de tot el vessant terapèutic que els aportarà el CREI.

Les instal·lacions s’han dissenyat per oferir un ambient el més quotidià i de convivència possible, per afavorir pautes de comunicació i relacions socials. A la vegada, adequant diversos espais perquè aquests joves puguin gaudir d’activitats recreatives, que els suposin nous aprenentatges.
El CREI comptarà amb 19 places per acollir joves en règim residencial de 24 hores (tot i que s’iniciarà amb vuit places), així com amb un servei innovador respecte a d’altres CREI, l’opció d’ingrés diürn per a joves fins als 21 anys que, malgrat mostrar alteracions de conducta o addiccions, no es troben en un punt que requereixi un ingrés total, o es troben en un pas intermedi abans del seu retorn a l’ambient familiar. En aquest segon règim, el centre oferirà setze places.

El CREI comptarà amb 19 places per acollir joves en règim residencial de 24 hores , així com amb un servei innovador respecte a d’altres CREI, l’opció d’ingrés diürn per a joves fins als 21 anys, amb 16 places

La gestió del futur CREI s’establirà mitjançant un concurs internacional per a empreses que puguin acreditar capacitats i experiència en l’explotació de centres d’aquestes característiques. Paral·lelament, es crearà una Comissió de seguiment per analitzar el funcionament dels serveis i l’evolució dels joves atesos amb l’objectiu de fomentar una interlocució fluida amb aquests joves i amb les seves famílies.

Les visites al nou CREI han servit per poder comprovar in situ com serà, per entendre millor les seves funcions i de quina manera abordarà les problemàtiques dels adolescents i joves que atengui. Però també ha servit per reforçar la comunicació amb totes les parts expertes i implicades, de manera que es puguin oferir les millors instal·lacions pensant en les seves necessitats i demandes. De fet, ja hi ha aspectes els quals s’han modificat després de tenir en compte les peticions de les associacions.

Entre tots hem d’aconseguir oferir el millor centre i serveis a aquests joves, de manera que el seu tractament pugui ser eficient i consolidat. Perquè passin el mínim temps ingressats i perquè puguin retornar, com abans millor, a la vida autònoma i al nivell de socialització que necessiten i mereixen.

 

Article de la consellera general Demòcrata, Núria Rossell, publicat a El Periòdic d’Andorra el 26 de febrer del 2022. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Núria Rossell

Articles relacionats

Més que una emissió de 500 milions
Radicalització ciutadana