Articles d'opinióJordi Ribes

El pacte

Soc plenament conscient que Andorra mai ha estat un país on la cultura del pacte ha primat sobre la política. Ja sigui per qüestions d’aritmètica parlamentària, o bé per diferències d’ideologies. Tanmateix, no només Andorra sinó a tots els països del nostre entorn cada cop més els pactes esdevenen necessaris a l’hora de governar.

La Covid-19 ens ha demostrat que necessitem adaptar-nos a les noves realitats, que no vivim en un entorn estable al 100% i que, o som capaços de preveure futures situacions, o l’estabilitat dels països pot fàcilment trontollar.

Andorra com a Estat n’és plenament conscient, i per aquest motiu durant molts anys ha mirat fora les seves fronteres amb una visió empetitida i atemorida. Però la nostra força recau en la nostra proactivitat quan arriben problemes.

Ni el cas BPA ens va frenar, ni la Covid-19 ens ha retingut. Ben al contrari, hem tornat a veure la unió entre les famílies, veïns i voluntaris. Però ara toca anar més enllà, la política ha d’estar a l’altura dels sacrificis que ha fet la societat. I quan parlo de política, no és de la gestió pròpia del dia a dia, sinó dels entrellaços que porten a negociar les lleis, les reunions amb els diferents grups parlamentaris i el fet de deixar els interessos personals de costat.

Andorra no és aliena al que passa al nostre entorn, veiem amb por com els rebrots envaeixen els nostres veïns i el perill latent d’un nou tancament de fronteres.

Ara és el moment que tots els partits, tant el meu com els altres, deixin de costat els personalismes i les diferències. I siguin capaços de treballar conjuntament i construir una estratègia que permeti que la societat torni a sentir-se orgullosa dels polítics que han votat.

Els uns hauran d’aprendre a oferir més diàleg i els altres, encara que els costi, hauran de saber que no és el moment de reclamar protagonismes, sinó de ser constructius sense crítiques ni ressentiments.

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Ribes

Articles relacionats

Va marxar però encara hi era
FMI, Mount Washington Resort