Articles d'opinióCarles Enseñat

El pressupost de la recuperació

El pressupost per al 2022, que vam aprovar dilluns passat al Consell General, ha de ser l’eina que acompanyi Andorra en el camí de la recuperació. Els indicadors econòmics –després d’un primer semestre de l’any passat molt dur per les restriccions de mobilitat dels països veïns–, es van començar a recuperar durant l’estiu, es van consolidar a la tardor, i s’estan mantenint en una temporada d’hivern que apunta a xifres de nivells prepandèmia, fins i tot superiors en alguns aspectes. Aquest context demostra que Andorracapacitat per recuperar-se, i ràpidament.

A la vegada, però, el pressupost per a l’any en curs també té en compte aquelles persones i empreses que més s’han vist afectades per la crisi sanitària. Ho demostra l’increment de quatre milions d’euros de transferències al SAAS per continuar reforçant l’estructura sanitària, així com els dos milions d’euros d’increment per a la CASS, per assumir tots aquells serveis mèdics i costos derivats de la pandèmia. Una pandèmia que ha tingut molts efectes socials, motiu pel qual el pressupost contempla un augment de 2,7 milions a la dotació per a ajudes socials i per a institucions sense finalitat de lucre, que col·laboren en la prestació de serveis en la lluita contra la covid-19.

Ara bé, com deia a l’inici, la situació sanitària i econòmica actual mostra que ens trobem en un punt d’inflexió, que ens ha de permetre sortir d’aquest parèntesi de gairebé dos anys per seguir amb l’objectiu de treballar per una Andorra de progrés, sostenible, resilient i d’oportunitats, a la vegada que una Andorra que té cura de la seva població i patrimoni.

El pressupost segueix l’objectiu de treballar per una Andorra de progrés, sostenible, resilient i d’oportunitats, a la vegada que una Andorra que té cura de la seva població i patrimoni

Entrant al detall al pressupost, així queda demostrat. Per exemple, amb la partida per a la finalització del nou Centre Residencial d’Educació Intensiva (el CREI), que s’inaugurarà molt properament i que donarà resposta als joves amb problemes greus conductuals i d’addicions, perquè no hagin de marxar fora d’Andorra a tractar-se. També la inversió en educació, com els 1,4 milions que es destinaran al centre escolar de Ciutat de Valls. Per seguir posant fil a l’agulla a la problemàtica de l’habitatge, es posarà en marxa el projecte de Borda Nova, amb una quarantena de pisos a preu assequible. També s’habilitarà una voravia entre el poble de la Massana i d’Arinsal, un projecte que va ser el més votat per la ciutadania en els pressupostos participatius del 2019 i que va haver de ser posposat per la pandèmia.

En clau de progrés, una inversió destacada és l’edifici multifuncional, que donarà un plus i complementarà l’oferta turística per enfortir el nostre país davant altres competidors. Amb aquest projecte mirem el futur, però aquest pressupost també mira el passat i el protegeix, amb inversions destinades a la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar, les obres de millora al Santuari de Meritxell i les de consolidació i embelliment del pont romànic de la Margineda. També veuran la llum dos projectes històricament abandonats: l’Arxiu Nacional, que definitivament s’ubicarà a l’edifici annex al Ministeri de Cultura, i la rehabilitació de l’edifici de Ràdio Andorra, que s’acabarà enguany.

Així mateix, i fruit d’una esmena presentada per la majoria, es destinarà una partida als estudis per a la rehabilitació de l’edifici de l’antic hotel Casamanya. La proposta feta pel Govern, és a dir, ubicar-hi el Ministeri de Medi Ambient i Agricultura, és el model de projectes dinamitzadors pels quals apostem i lluitem. El doble vessant d’Ordino, parròquia arrelada a la tradició agrícola i ramadera i el primer territori del país declarat Reserva de la Biosfera, fan d’aquesta una aposta ideal.

Per tant, queda palès que el pressupost pel 2022, al que el Grup Parlamentari Demòcrata vam donar ple suport, és ambiciós, acompanya el creixement econòmic, però també acompanya aquelles persones afectades socialment i econòmicament per la pandèmia. En definitiva, és un pressupost en benefici de les persones que viuen al nostre país i que aposta pel futur d’Andorra.

 

Article del president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, publicat a El Periòdic d’Andorra el 5 de febrer del 2021.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carles Enseñat

Articles relacionats

Primera Executiva de l’any
L’abast de la Carta de Drets Fonamentals de la UE