Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Aprovat el pressupost de la recuperació

1 comentari

El pressupost per a l’exercici del 2022 ja és una realitat, gràcies als vots favorables dels grups de la coalició (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos), emesos durant la sessió d’aquest dilluns al Consell General. El pressupost ve precedit de dos exercicis pressupostaris plenament dirigits a pal·liar els efectes de la pandèmia i la crisi derivada. Aquest any, amb unes dades sanitàries estabilitzades i uns indicadors que mostren que l’economia s’està recuperant (fins i tot alguns indicadors superant els prepandèmia), el pressupost 2022 se centra plenament en la recuperació. Ara bé, sense oblidar els ciutadans i empreses encara patint els efectes de la pandèmia, motiu pel qual contempla accions, sobretot de caire social i sanitari, per donar-los suport i acompanyar-los a recuperar la seva situació.

El projecte de llei del pressupost contempla 26,5 milions d’euros de dèficit, el que indica tornar a unes previsions de tancament ajustades a llei, i a un volum d’inversions que creix respecte a l’any passat, arribant fins als 37 milions. El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, ha destacat d’aquest capítol una sèrie de projectes que exemplifiquen “les línies prioritàries i principis a través dels quals la coalició vol assegurar aquesta recuperació”. Entre aquests, el CREI (el Centre Residencial d’Educació Intensiva), “per donar resposta als joves amb problemes greus conductuals i de drogoaddicció”; el centre multifuncional, “perquè donarà un plus i complementarà loferta turística per enfortir el nostre país davant altres competidors”; els pisos a preu assequible a la zona de la Borda Nova; els 1,4 milions per al Centre Escolar Ciutat de Valls; la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç dEnclar; l’Arxiu Nacional, que s’ubicarà a l’edifici annex al Ministeri de Cultura; i la reforma de l’edifici de Ràdio Andorra.

Enseñat ha destacat del capítol d’inversions una sèrie de projectes que exemplifiquen les línies prioritàries i principis a través dels quals la coalició vol assegurar aquesta recuperació”

Així mateix, i fruit d’esmenes presentades pels grups de la majoria, també ha volgut esmentar la voravia que es farà per unir els pobles de la Massana i Arinsal, i la partida destinada a la rehabilitació de l’edifici de l’antic hotel Casamanya, per convertir-lo en el futur ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. “Ordino, pel seu doble vessant de parròquia agrícola-ramadera i per ser el primer territori andorrà declarat Reserva de la Biosfera, sumat a la singularitat de l’antic hotel Casamanya, fan d’aquesta una aposta ideal”, ha defensat.

També entre les esmenes de la coalició, el president del Grup Demòcrata ha citat la que permetrà elevar el límit del fons de compensació fins als 125 milions d’euros aproximadament, i la que permetrà impulsar, ja aquest any, l’Institut Andorrà de la Dona, que deriva de la futura Llei d’igualtat efectiva entre homes i dones.

Per la seva banda, el president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha argumentat que “el pressupost que votem avui és un pressupost ambiciós, que consolida el creixement econòmic i el benestar de la nostra ciutadania pels pròxims anys”.  A més, ha destacat que “potencia la diversificació del teixit econòmic i incideix en la digitalització de la nostra societat. És un pressupost que prioritza la sostenibilitat, impulsant l’ús del transport públic i destinant més partides per tenir llars més sostenibles”.

Finalment, el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, s’ha mostrat convençut que s’acompliran les previsions fetes al pressupost per a aquest 2022. “Perquè la nostra economia funciona”, ha argumentat, exposant que ja s’estan revisant a l’alça les previsions del PIB que contempla el projecte de llei aprovat avui: passant del 7,1% al 7,8%.

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Enseñat: “No volem una política agressiva, hem vingut aquí a treballar per la ciutadania”
Jornada de treball amb l’EAJ-PNV per compartir projectes i sinergies entre Andorra i el País Basc