Grup Parlamentari DemòcrataNotícies

Enseñat: “No volem una política agressiva, hem vingut aquí a treballar per la ciutadania”

El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, ha participat aquest dijous al programa La Rèplica de Ràdio Televisió Andorra, per parlar de temes d’actualitat parlamentària. Enseñat ha desgranat elements destacats del pressupost per al 2022, que es votarà dilluns vinent, així com de lleis cabdals que s’estan treballant, com la Llei d’igualtat efectiva entre homes i dones i el Codi de Família. El president Demòcrata també s’ha volgut desmarcar de la política acusatòria i agressiva que està duent a terme el president del grup socialdemòcrata, Pere López. “No volem una política dividida entre bons i dolents, d’una Andorra contra l’altra, que odia i no pot compartir el que pensa l’altra”. “Al que hem vingut és a treballar pels ciutadans i ciutadanes d’Andorra“, ha sentenciat.

Pel que fa al pressupost per al 2022, ha exposat que ja no està tan vinculat a la pandèmia com el del 2021, perquè hi ha un “deute associat que hem de tornar” i “unes necessitats addicionals per a la CASS i la SAAS relacionades amb l’impacte que ha tingut la pandèmia”. Enseñat ha desgranat les principals esmenes presentades pels grups de la majoria. Una d’elles, la que incorpora una partida per tal que l’edifici de l’antic hotel Casamanya aculli el ministeri de Medi Ambient i Agricultura. “Tenim el ple convenciment que així ha de ser, té tot el sentit del món perquè Ordino és una parròquia eminentment agrícola i la primera a ser declarada Reserva de la Biosfera“, ha plantejat. També ha explicat l’esmena per habilitar una voravia entre la Massana, Erts i Arinsal (que va ser la proposta vencedora del pressupost participatiu prepandèmia), i la que dota econòmicament l’Institut de la Dona, de manera que pugui començar a funcionar ja aquest 2022. 

Tenim el ple convenciment que l’hotel Casamanya ha d’acollir el ministeri de Medi Ambient i Agricultura, perquè Ordino és una parròquia eminentment agrícola i la primera a ser declarada Reserva de la Biosfera

Precisament l’Institut de la Dona és fruit de la Llei d’igualtat entre homes i dones, que es votarà aquest mes de març, ha anunciat Enseñat. “Marcarà un punt d’inflexió, aquelles persones que defensem que la igualtat ha de ser present de manera transversal a tots els sectors de la societat pensem que és un gran avenç“, ha celebrat. 

I tornant al pressupost, ha esgrimit per què no s’ha votat a favor de l’esmena del Grup Socialdemòcrata que eliminava la partida per al multifuncional, un edifici necessari per dotar d’oferta lúdica el país i perquè pugui donar cabuda a d’altres activitats com la Fira d’Andorra la Vella. El PS prefereix destinar la partida a un projecte d’habitatges “que no és realista” i que no s’alinea amb les polítiques que està desenvolupant (i desenvoluparà) la coalició en aquest àmbit. 

La Comissió especial per garantir la sostenibilitat de les pensions de la CASS, presidida pel mateix Enseñat, ha estat un altre dels temes que han sortit durant l’entrevista. El Demòcrata ha assegurat que les decisions que es prenguin en el si d’aquesta comissió tindran en compte també l’opinió dels agents econòmics i socials, els quals també hi seran representats.

Pel que fa al Codi de Família, a banda de “condensar tota la legislació andorrana sobre la matèria”, modernitzarà la institució del matrimoni, preservarà els drets de les persones amb discapacitat, de les persones homosexuals i de les persones trans que vulguin canviar de nom o de gènere. 

La taula sobre l’avortament amb la participació dels grups parlamentaris o la llei d’actius digitals també s’han tractat durant l’entrevista.

Recupera l’entrevista aquí. 

Etiquetes: Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Aprovada la llei que millora l’eficiència de CTRASA i l’alinea amb els objectius de país d’economia circular
Aprovat el pressupost de la recuperació