Articles d'opinióCarles Enseñat

Escurçant distàncies

La ronda de trobades i contactes que vam iniciar l’any passat amb forces polítiques de l’arc parlamentari espanyol, per consolidar les bones relacions de veïnatge i contribuir a explicar la realitat andorrana, ens va portar divendres passat fins a Bilbao, concretament a la seu del Partit Nacionalista Basc (EAJ-PNV). Una delegació de Demòcrates i de Liberals, integrada per la presidenta suplent del Grup Parlamentari Demòcrata Mònica Bonell, la vicepresidenta segona del partit Demòcrata Roser Suñé, el secretari de Relacions Internacionals Liberal Toni Puig, i nosaltres en tant que presidents dels respectius grups parlamentaris, vam ser convidats pels nostres companys bascos per mantenir una jornada de treball a Sabin Etxea. L’objectiu: compartir experiències sobre temes que, uns i altres, considerem cabdals per al benestar i progrés dels nostres respectius territoris i població.

El balanç va ser molt fructífer per les dues parts, tal com també ens van expressar des del PNV. Tot i la distància geogràfica que separa Andorra del País Basc, la distància sobre com enfocar certs temes rellevants és molt més curta, fet que també permet una transferència de coneixements en ambdues direccions de forma més evident. Així va quedar demostrat a les jornades, en què vam treballar sobre temes com el foment dels drets de les persones amb discapacitat; la protecció i consolidació de la llengua nacional; la simplificació i digitalització de l’Administració; el turisme de qualitat; o la transició energètica i foment de les energies renovables.

Durant les reunions mantingudes vam poder conèixer de primera mà, precisament de les persones que les van impulsar i les segueixen fomentant, experiències d’èxit implantades al País Basc. Per exemple, i tornant als temes que citàvem abans, l’expansió de l’euskera, fent que siguin els joves el principal pilar de protecció i difusió, i fomentant de manera molt important el seu vincle emocional amb la llengua. També l’esforç per fer extensiva la digitalització a tots els àmbits de l’Administració, tenint en compte el potencial que ofereix per tal que el ciutadà la senti més propera i, de retruc, també senti més properes les seves institucions. Un exemple, que ens van detallar, són les facilitats que durant la pandèmia van aportar els tràmits telemàtics als ciutadans bascos, que s’han mantingut fins avui dia.

Vam poder conèixer de primera mà, de les persones que les van impulsar i les segueixen fomentant, experiències d’èxit implantades al País Basc

Així, la jornada de treball es va convertir en el punt de partida per explorar futures vies de col·laboració entre Andorra i el País Basc en diversos àmbits. Per aquest motiu, hem acordat amb l’EAJ-PNV mantenir futures reunions per consolidar aquest procés de transferència de coneixement, punts de vista i sinergies, i per aprofundir en les relacions entre les tres formacions.

De fet, els hem convidat a venir a Andorra aquesta primavera perquè coneguin in situ el nostre país, les nostres especificitats i també els nostres projectes d’èxit. De la mateixa manera que vam convidar, el novembre passat, una delegació de Junts per Catalunya, i ho farem també properament amb d’altres formacions de l’arc parlamentari del país veí. Per escurçar distàncies, enfortir relacions bilaterals i continuar projectant la millor imatge internacional d’Andorra.

 

Article dels presidents dels grups parlamentaris Demòcrata i Liberal, Carles Enseñat i Ferran Costa, publicat a El Periòdic d’Andorra el 14 de febrer del 2022. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Carles Enseñat

Articles relacionats

L’abast de la Carta de Drets Fonamentals de la UE
Una finestra al món