Eleccions Generals 2023Notícies

Espot: “No apujarem la pressió fiscal a les ciutadanes i ciutadans del nostre país”

El número 1 de la nacional de Demòcrates + Ciutadans Compromesos + Acció Comunal d’Ordino + Units per al Progrés d’Encamp + Independents, Xavier Espot, ha garantit que, si la població li renova la confiança el proper 2 d’abril, “no apujarem la pressió fiscal a les ciutadanes i ciutadanes del nostre país”. Espot ha defensat que la competitivitat fiscal no només s’ha de veure des de la perspectiva de ser atractius per a la inversió estrangera, sinó també per “mantenir la capacitat adquisitiva de la nostra població”. 

Així, Espot ha refermat que, a diferència del que volen fer altres candidatures, Demòcrates no apujarà els tipus màxims ni els efectius de l’IGI, de l’IRPF i de l’Impost de Societats. Un posicionament que és possible per la bona gestió que ha dut a terme el Govern aquests darrers quatre anys ja que, malgrat haver destinat 300 milions d’euros a ajudar empreses i famílies durant la pandèmia, “tornem a estar a nivells anteriors” pel que fa a endeutament, i s’ha recuperat el creixement econòmic.

El cap de llista ha informat que només es tocarà la fiscalitat si finalment, des del consens de tots els actors implicats, s’acorda una pujada “progressiva i compassada de les cotitzacions, adaptada a la realitat econòmica del país”, com a mesura per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions de la CASS. 

A banda de no pujar la pressió fiscal el cap de llista també ha anunciat la creació d’una Agència Tributària única entre administracions, que aportarà “més sinergies, més equitat i una harmonització del sistema”. 

Canillo: Cessió de sòl públic per a habitatge

La llista canillenca de Demòcrates + Independents ha defensat en aquesta quarta jornada de campanya les mesures per aportar més habitatge a preu assequible al mercat. El número 2 Jordi Jordana ha volgut fer especial èmfasi en la que implica destinar les cessions obligatòries i gratuïtes de terreny provinents de plans parcials i especials, fins i tot de cessions anticipades, a construir habitatge a preu regulat, via concessió de llarga durada a privats. Jordana ha plantejat que, al tractar-se d’un terreny gratuït per a la propietat, “automàticament el preu de cost final és inferior i es poden adaptar els lloguers dels qui hi viuen”. Jordana ha defensat la mesura com “efectiva i estructural“.

Encamp: Incentius als privats per construir habitatge

La temàtica de l’habitatge, una de les principals preocupacions i reptes que vol encarar Demòcrates, també ha estat la temàtica tractada per UPD + Demòcrates d’Encamp. La número 2 Maria Martisella, ha recordat que la flexibilització dels criteris d’edificabilitat, aplicada els darrers 4 anys ha permès posar al mercat 370 habitatges de lloguer. De totes maneres,“evidentment no és suficient perquè s’han de fer també polítiques a llarg termini”, posant com a exemple els pisos de gestió pública a la Borda Nova o els incentius als privats perquè facin habitatges a preu assequible. Incentius com els que ha aplicat el comú, reduint al 0% la cessió, i que han fet possible que hi hagi iniciativa privada per construir pisos a la parròquia, ha celebrat.

Ordino: Els beneficis del centre de recerca en immunologia

A Ordino, els candidats de Demòcrates + ACO + Liberals han lamentat la “demagògia” i ús de la “política de la por” d’algunes candidatures pel que fa al futur centre de recerca en immunologia que es construirà a Ordino, i que aportarà valor afegit a l’economia del país. El suplent Marc Galabert ha celebrat un projecte que “ens obrirà al sector de la biotecnologia, d’alt valor afegit, no contaminant i creador de llocs de treball, que a més generarà un efecte crida a d’altres centres de característiques similars”. També ha defensat “l’historial impol·lut de seguretat ciutadana” de Grífols, l’empresa que gestionarà el centre. 

Andorra la Vella: ampliació del passeig del Riu

En un escenari totalment florit i acolorit, el passeig del Riu a tocar del Parc Central, la número 1 de la llista de Demòcrates + Liberals d’Andorra la Vella i la 2 de la nacional de DA, Conxita Marsol i Meritxell López, han anunciat precisament l’ampliació d’aquest passeig a la zona de l’Estadi Nacional. Així els ciutadans de la parròquia i de tot el país “no hauran de passar per la carretera” i, a més, el camí quedarà connectat des del carrer de la Unió d’Escaldes-Engordany fins a la Margineda. Marsol ha garantit que aquest nou tram, que en algun punt volarà sobre el riu, estarà enllestit la primavera vinent i ha recordat que iniciatives com aquestes permeten fomentar els hàbits saludables entre la població.

Sant Julià de Lòria: Millora del servei assistencial de salut

La salut i la preservació de la qualitat assistencial ha estat la temàtica escollida per la candidatura de Demòcrates + Liberals de Sant Julià de Lòria. La candidata Helena Mas ha anunciat que per assolir-ho s’ampliarà l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Des de DA també s’aposta per “l’impuls, la retenció i l’atracció de talent de professionals sanitaris al país”, i mesures com “l’hospitalització a domicili o la reducció de les estades hospitalàries gràcies a la cirurgia major ambulatòria”. També en la línia de garantir la sostenibilitat del sistema, Mas ha defensat que es revisaran els criteris d’atorgament dels reemborsaments del 100%, i es reforçaran els mecanismes d’inspecció per evitar abusos de sistema. 

Escaldes-Engordany: Transport públic segregat 

Finalment, la llista de Demòcrates + Acció d’Escaldes-Engordany ha defensat, des de la plaça del Parc de la Mola, el projecte de connectar la parròquia i Sant Julià de Lòria amb un mitjà de transport públic segregat, per descongestionar de vehicles privats les carreteres del país. El segon de la llista, Marc Magallón, ha manifestat que el més viable és el tramvia i que, si s’arriba a un acord amb l’Estat veí, aquest es podria allargar fins a la Seu d’Urgell. La llista Demòcrata també ha proposat, per a un segon estadi, que Escaldes sigui punt neuràlgic d’una segona connexió, per exemple amb transport per cable, fins a la Massana i fins a Encamp. 

Etiquetes: Eleccions Generals 2023, Notícies

Articles relacionats

Compromís de seguir augmentant el salari mínim i les pensions, i contenir el preu de l’electricitat
Mantindrem el transport públic gratuït, ampliarem les freqüències i els horaris