GovernNotícies

Espot: “Si volem viure de manera pròspera i cohesionada, hem de fer un esforç de corresponsabilitat en pro de l’interès general”

El cap de Govern i president de Demòcrates, Xavier Espot, ha estat entrevistat aquest dijous al vespre a Ràdio Televisió d’Andorra. Però no ho ha fet en un format convencional, sinó que s’ha sotmès a les preguntes dels directors de cinc mitjans de comunicació del país (RTVA, Diari d’Andorra, BonDia, Altaveu i Agència de Notícies Andorrana), a les quals ha respost sense embuts i amb total transparència. L’habitatge, el creixement sostenible, els salaris, l’acord d’associació i fins i tot l’avortament, han estat algunes de les temàtiques sobre les quals Espot ha contestat, desgranant també el programa de Govern, just un any després de la seva configuració. Espot ha estat clar en assumir que cal seguir prenent mesures valentes per frenar la problemàtica de l’habitatge i, relacionat, per frenar el creixement de la població i del turisme“Si volem viure de manera pròspera i cohesionada, hem de fer un esforç de corresponsabilitat en pro de l’interès general”, ha manifestat. 

Per això el Govern ultima la llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, la qual toca diversos sectors (serveis, habitatge, turisme…). “El que hem intentat és anar impactant de manera quirúrgica i el mínim possible, però on tots els sectors facin un petit esforç en pro de l’interès general”, ha defensat, conscient que seguir creixent a ritme de 3.200 persones cada any no és assumible perquè, “per molt que incrementem l’oferta de lloguer a preu assequible, continuarem tenint el problema”.

Espot també ha recalcat que, “malgrat les pressions, la cridòria, cal ser valents, desviar-se a vegades dels objectius programàtics i fins i tot de les prioritats ideològiques, per atendre les principals preocupacions de la ciutadania“. Per exemple, amb la mesura de la cessió temporal de pisos buits: “siguin 500, 400 o 5, no té sentit que tinguem pisos buits en l’actual situació que tenim d’habitatge del nostre país“, ha manifestat. En qualsevol cas, sempre serà l’última opció, el lloguer que es generi fruit d’aquesta cessió anirà pel propietari que, a més, sempre podrà recuperar el seu immoble. “Això està molt lluny de l’expropiació o d’atemptar contra el dret a la propietat”, ha refermat.

Malgrat les pressions, la cridòria, cal ser valents, desviar-se a vegades dels objectius programàtics i fins i tot de les prioritats ideològiques, per atendre les principals preocupacions de la ciutadania

En clau de controlar la inversió estrangera, Espot s’ha referit a la mesura de no permetre promocions immobiliàries per part dels estrangers, de limitar el nombre de residències secundàries als estrangers i augmentar l’impost de la plusvàlua.

En un altre ordre de coses, el cap de Govern ha celebrat les darreres dades de l’Observatori del primer semestre del 2024, en què ha caigut 10 punts percentuals la preocupació per l’habitatge, i 6 la preocupació pels salaris baixos, fet que demostra que les mesures que està adoptant el Govern des del 2019, les quals s’han intensificat el darrer any, “ja estan donant resultats” i que, per tant, “estem en la bona via”.

Preguntat pels directors dels mitjans sobre què passarà quan finalitzi la pròrroga forçosa d’aquí a tres anys, el líder taronja ha indicat que la idea és anar “liberalitzant progressivament i de manera paulatina el mercat de lloguer, tal com dúiem al nostre programa electoral”. Amb tot, però, “caldrà veure si estem a disposició de poder-ho fer i de si gràcies a les mesures implantades hi ha una oferta suficient com per poder liberalitzar el mercat

També dins d’aquest primer bloc de l’entrevista, Espot ha recordat que el salari mínim s’ha incrementat un 34% des del 2019, quan la inflació ho ha fet un 17%. També el salari mitjà i el medià han crescut per sobre de l’IPC. En qualsevol cas, “que el nivell de vida d’Andorra és car, és una evidència, i hem de continuar sent valents des del punt de vista dels salaris“. Ha instat, per tot plegat, a patronal i sindicats a posar-se d’acord, perquè el Govern “no pot continuar fent d’àrbitre entre les parts”.

“Dir que un no a l’acord mantindrà l’statu quo és una fal·làcia”

El segon bloc de l’entrevista d’RTVA ha girat al tomb de l’acord d’associació amb la Unió Europea.  Espot ha reiterat que el referèndum serà vinculant, per majoria simple, que la qüestió de la fiscalitat queda fora de l’acord i que caldrà una plantilla de 30 persones per incorporar el cabal comunitari. Ha recordat que, a més, Andorra podrà incidir en el procés de creació de les normes comunitàries, a través del Comitè mixt amb representació de les dues parts.

El cap de Govern ha demanat a la ciutadania que voti sí o voti no, però que “destriï les problemàtiques quotidianes de la pregunta sobre l’acord d’associació“. “No votis pensant en l’Andorra d’avui o la dels propers anys, vota per l’Andorra dels teus nets i per a la dels propers 15-20 anys“, ha exposat. Perquè, “dient no a l’acord d’associació no estaran castigant-me a mi o al Govern actual. Estan fent una mala passada als ciutadans i als futurs governs“.

Dient no a l’acord d’associació no estaran castigant-me a mi o al Govern actual. Estan fent una mala passada als ciutadans i als futurs governs

Així mateix, ha volgut respondre als qui asseguren que dir no a l’acord d’associació permetrà mantenir l’statu quo actual. “Això és una fal·làcia, dir no ens portarà a una situació molt incerta“, ha afirmat, “a una reducció dels ingressos públics, recessió i dificultat per mantenir les quotes de cohesió social actuals“. “Això no és fer por, és parlar clar i ser honest“, ha incidit.

Finalment, s’ha referit a com l’acord d’associació reforçarà la llengua del país (el text traduït al català tindrà consideració de versió autèntica) i com ajudarà a obtenir un prestador d’última instància per part del sector financer del país: “l’acord d’associació és un segell perquè els països veïns es plantegin possibilitat“.

Despenalització de l’avortament, a finals de la legislatura

El tercer bloc de l’entrevista s’ha dedicat a les preguntes lliures i finals per part dels directors dels mitjans. Preguntat per la salut de Demòcrates, ha assegurat que té “una llarga vida, perquè sempre és capaç de representar el sentiment majoritari del país“, com és ara el dret a l’habitatge i garantir un creixement sostenible.

També s’ha referit al treball per despenalitzar l’avortament: “Tenim un compromís, que sigui al final de la legislatura”, això sí, amb les premisses i paràmetres que sempre s’ha defensat des de les files demòcrates i amb el respecte per l’estructura del coprincipat, ha garantit.

Recupera l’entrevista completa aquí.

Etiquetes: Govern, Notícies

Articles relacionats

Aprovada la llei que regula la professió d’auditoria al país, sota els principis de rigor i transparència
A favor del reglament per incentivar el lloguer assequible perquè “suma” al que està fent Govern