Els grups parlamentaris Demòcrata, Liberal i Ciutadans Compromesos han decidit presentar una proposta d’acord amb l’objectiu de reconèixer la crisi climàtica i declarar l’estat d’emergència climàtica i ecològica.
Un primer esborrany del document s’ha presentat aquest dilluns al migdia als joves del col·lectiu ‘Fridays For Future Andorra’ en una reunió a la qual també ha assistit la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
La proposta d’acord pretén impulsar les accions previstes en la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d’impuls a la transició energètica i del canvi climàtic, recull els punts programàtics més destacats de les tres formacions en aquest aspecte i alhora incorpora mesures innovadores inspirades en les reivindicacions d’aquest moviment juvenil. L’objectiu principal de la resolució és reduir les emissions anuals de gasos d’efecte hivernacle en un 37% l’any 2030 i arribar a la neutralitat carboni l’any 2050.
Les accions concretes per assolir aquesta fita s’engloben en cinc grans apartats: mobilitat, energia i canvi climàtic, economia circular, planificació i construcció i participació pública i educació ambiental. En mobilitat destaca el foment del transport públic intermodal, la renovació del parc mòbil de l’Estat per vehicles elèctrics, potenciar les zones per a vianants i la construcció de carrils bicis a tot el país. Pel que fa a energia i canvi climàtic, l’objectiu és arribar al 75% com a mínim d’energies renovables en la producció elèctrica nacional, aprofitar la biomassa i construir edificis més eficients. En relació a l’economia circular es prohibiran els plàstics d’un sol ús, s’implementarà un sistema de devolució i retorn i es fomentarà l’ús de l’aigua de l’aixeta al sector de l’hostaleria. La planificació de la construcció reservarà més espais i zones verdes als nuclis urbans. I finalment, en l’apartat de participació pública i educació ambiental s’inclourà un representant dels joves a la Comissió Nacional d’Energia i del Canvi Climàtic i es treballarà perquè tots els centres educatius tinguin l’etiqueta d’escola verda.
Més enllà d’aquests apartats es contemplen mesures com fomentar l’agricultura de proximitat, millorar la gestió de l’aigua, regular la contaminació lumínica i millorar l’eficiència de l’enllumenat públic i donar valor al riu com a espai natural dins del nucli urbà.
Abans de presentar la proposta d’acord al Consell General per a la seva aprovació els grups parlamentaris que l’impulsen han lliurat un esborrany al col·lectiu ‘Fridays For Future Andorra’ que també es farà arribar a les seccions juvenils dels partits perquè l’estudiïn i facin les propostes de millora que creguin escaients. L’escrit amb els suggeriments rebuts s’entrarà a tràmit parlamentari el mes de setembre, moment en el qual la resta de grups podran fer les seves aportacions. Els impulsors de la proposta d’acord esperen que s’aprovi amb el consens de tota la cambra.