Eleccions Generals 2023Notícies

Gravarem la inversió estrangera immobiliària amb una taxa que revertirà en habitatge assequible

La segona jornada de la campanya electoral de la llista nacional de Demòcrates + Ciutadans Compromesos + Acció Comunal d’Ordino + Units per al Progrés d’Encamp + Independents ha tornat a girar entorn les mesures per fer front a la problemàtica de l’habitatge, que té entre una de les seves causes l’augment de la inversió estrangera al sector immobiliari. En aquest sentit, el cap de llista Xavier Espot ha defensat que cal fer front al “doble repte” de fer compatible el necessari increment del parc immobiliari de lloguer a preu assequible, amb un creixement urbanístic “controlat i harmonitzat”. Per assolir-ho, s’ha compromès amb la ciutadania del país amb una sèrie de mesures per trobar “el punt d’equilibri”, com seguir revisant els criteris d’inversió estrangera -particularment la que arriba de residents passius-, i una taxa finalista que gravarà les inversions estrangeres al sector immobiliari i per la compra d’habitatges per part de no residents. Aquesta taxa revertirà en dues vessants, ha detallat Espot, “finançar projectes d’habitatge a preu assequible, i projectes de diversificació econòmica”. 

D’aquesta manera, ha defensat Espot en declaracions als mitjans al centre de la Massana, es podrà frenar aquella inversió forana amb “caràcter especulatiu”, però “sense hipotecar tota la inversió estrangera, perquè la continuem necessitant”. 

Juntament amb aquesta mesura, el creixement harmònic del país també passa per establir una proporció màxima, per zones i per parròquies, d’habitatges d’ús turístic i de segones residències, tal com fan països com Suïssa, Malta o Islàndia, i que permetrà “preservar l’habitatge per a les persones que viuen i treballen al nostre país”. En paral·lel, Espot també ha anunciat un gravamen més elevat sobre la plusvàlua que s’obtingui durant els primers anys de tinença d’un bé immoble, per posar fre “a les compravendes amb caràcter especulatiu”. 

Ordino

Precisament l’aposta per un creixement més sostenible ha estat el tema de campanya escollit per aquest dimarts per Demòcrates + ACO. La número 1 de la llista Berna Coma ha explicat que, juntament amb la taxa finalista, també s’aposta per una modificació de la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme, conjuntament amb els comuns, per actualitzar-la a les necessitats i noves realitats del país (ha recordat que la llei data del 2000). Aquesta modificació també haurà d’estar en concordança amb “la implementació dels estudis de capacitat de càrrega” que s’estan elaborant actualment amb els comuns i que determinaran el sostre de població i d’infraestructures de cada parròquia. 

Canillo

El foment del transport públic com a opció per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania i treure vehicles de la carretera ha estat la temàtica escollida per la llista de Demòcrates + Independents de Canillo. La candidata suplent Meritxell Alcobé ha exposat que, després de gairebé un any de la posada en funcionament del transport públic gratuït i vist el seu èxit de demanda, “és el moment de fer els ajustos pertinents perquè segueixi sent un servei utilitzat per les canillenques i canillencs”. Així, es posaran més recursos per desdoblar la Línia 4 que connecta amb el Pas de la Casa, i la Línia 3 que ho fa amb Soldeu, “per augmentar les freqüències i que no se solapi el servei”, sobretot els mesos d’estiu i hivern, que és quan hi ha més afluència. 

Encamp

A Encamp, la número 2 de Demòcrates + UPD Maria Martisella, acompanyada de Jordi Torres i Carles Enseñat (número 3 de la llista nacional) i la suplent Jenifer Iglesias ha refermat “el compromís ferm i decidit per posar en valor el patrimoni de la parròquia”, seguint l’estela de l’Hotel Rosaleda (ara ministeri de Cultura) i Ràdio Andorra (ara ministeri de Turisme), que “han dinamitzat Encamp”. En la mateixa línia, ha garantit que l’Arxiu Nacional s’ubicarà a l’edifici annex al Rosaleda i que seguiran impulsant el projecte per fer de Sud Ràdio un Centre d’Alt Rendiment. 

La Massana

També ha parlat de recuperació de patrimoni la llista massenenca de Ciutadans Compromesos + Demòcrates. Carles Naudi i David Montané han explicat un dels principals projectes del programa, la construcció d’un edifici que aporti serveis públics als terrenys on hi havia Casa Parramon, que aportarà “vida econòmica i social a la Massana”. Aquest projecte, ha explicat Montané, es complementa amb unes escales i un ascensor per connectar el centre del poble fins a la zona de les escoles, el que millorarà l’accés tant dels escolars com de persones grans o amb mobilitat reduïda. 

Andorra la Vella

A Andorra la Vella, la candidata de Demòcrates + Liberals Conxita Marsol, acompanyada del suplent de la nacional Andreu Pedra, s’ha compromès amb l’increment progressiu de les pensions, “com a mínim l’IPC anual” i per apropar-les al salari mínim. Marsol s’ha mostrat especialment concernida amb les pensions més baixes i les d’aquelles dones d’edat avançada, vídues, que no reben una pensió elevada i els “costa arribar a final de mes”. La candidata ha defensat la necessitat de poder anar assolint “unes pensions perquè puguin viure amb dignitat”.

Sant Julià de Lòria

Un dels grans objectius de la candidatura de Demòcrates + Liberals de Sant Julià de Lòria és convertir la parròquia en pol universitari. Eva París i Sandra de la Rosa han anunciat que les obres d’ampliació de la Universitat d’Andorra, gràcies a un acord signat amb la Fàbrica Reig, començaran aquest 2023. Permetrà cobrir l’increment gradual d’alumnes i augmentar l’oferta acadèmica, han celebrat. Aquest projecte ha de ser paral·lel, han defensat, a l’impuls d’una residència universitària a partir de la rehabilitació d’un edifici en desús de la parròquia. 

Escaldes-Engordany

Finalment, la llista de Demòcrates + Acció escaldenca s’ha desplaçat fins a l’avinguda del Pessebre per defensar el projecte d’habitatge públic a preu assequible que s’erigirà gràcies a l’acord arribat entre el Govern i el Comú d’Escaldes-Engordany, pel qual aquest segon cedeix durant 35 anys el terreny, i l’Executiu serà l’encarregat de licitar i construir els 26 pisos, que veuran la llum d’aquí a 2-3 anys. “És un exemple de com cal que les institucions remin conjuntament per frenar la problemàtica de l’habitatge”, ha defensat la suplent Laura Mas. 

Fotos de la jornadaaquí

Etiquetes: Eleccions Generals 2023, Notícies

Articles relacionats

Invertirem més de 50 milions d’euros a habitatge de lloguer a preu assequible
Compromís de seguir augmentant el salari mínim i les pensions, i contenir el preu de l’electricitat