El conseller general Demòcrata i cap de la delegació andorrana a l’Assemblea Parlamentària de la Mediterrànea (APM), Pere Marsenyach, i la també membre de la delegació i consellera Demòcrata Meritxell Alcobé, s’han desplaçat a Braga (Portugal), per participar en la 18a Sessió Plenària de l’organisme. Durant la sessió, celebrada dimecres 16 i dijous 17 de maig, s’han escollit els nous membres de la presidència del Fòrum de Dones de l’APM, s’han aprovat els comptes de l’assemblea per a l’exercici 2024-2025 i s’ha analitzat el paper dels països de la conca mediterrània en afers globals.
Concretament, els parlamentaris han debatut sobre la transformació digital tant el sector públic com privat, la implementació de la intel·ligència artificial, així com les perspectives econòmiques mundials i de la regió de l’APM per als propers anys, vinculats amb reptes polítics, econòmics, socials i mediambientals. També s’ha fet incís en el desenvolupament geopolític i de seguretat de la regió mediterrània, tenint en compte les amenaces criminals i el terrorisme. Bona part dels debats han girat al voltant de la importància que té per a tot el continent europeu que es mantingui la pau i es propiciï el progrés dels països mediterranis.
En el decurs de l’assemblea s’han debatut i aprovat- tots per consens sis projectes de resolució
En el decurs de l’assemblea s’han debatut i aprovat- tots per consens sis projectes de resolució, vinculats amb els processos de transició energètica, la transformació i cooperació entre estats, les perspectives econòmiques i de la IA, la seguretat o el terrorisme i amenaces criminals que afecten la regió.
En aquesta 18a Sessió Plenària de l’APM hi han participat més de 200 parlamentaris de 26 parlaments nacionals, 25 organitzacions internacionals i 10 representacions diplomàtiques.
Marsenyach i Alcobé, juntament amb la consellera general Judith Casal, han aprofitat per iniciar contactes amb altres membres de l’APM i representants d’organitzacions com el Comitè contra el Terrorisme del Consell de Seguretat de l’ONU, la Fundació de l’Assemblea de Ciutadans de la Mediterrània i el Grup de l’Assemblea Parlamentària de l’OTAN especialitzat en la Mediterrània i Orient Mitjà, entre d’altres.