Els joves esportistes que destaquen entre companys i rivals pel seu talent i habilitats, somien triomfar i arribar a l’elit. Però cada vegada més el talent i, fins i tot, destinar moltes hores a entrenar, no són suficients per aconseguir-ho. L’esport d’alt nivell s’ha professionalitzat i tecnificat, hi ha molts més elements en joc que influeixen en la millora dels esportistes, més enllà de les seves habilitats individuals. Elements que condicionen les victòries o derrotes i, per tant, la seva trajectòria.
És en aquesta línia que s’ha emmarcat la renovació, iniciada el 2020, del Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino (CTEO). Un nou rumb per cobrir totes les necessitats, no només les pures d’entrenament, que puguin requerir els joves tecnificats i d’alt rendiment de casa nostra. S’han introduït nous serveis, complements, espais i dinàmiques de funcionament per protegir-los i contribuir a la seva evolució esportiva.
Per exemple, ara tenen al seu abast servei de preparació física i readaptació, de psicologia i de nutrició, als quals s’hi sumaran aquest proper mes els de medicina esportiva, fisioteràpia i rehabilitació, gràcies als acords signats amb diferents col·legis professionals del país.
Paral·lelament, i així ho vam poder comprovar durant la visita que els membres de la Comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports vam fer la setmana passada al CTEO, s’ha dut a terme un important treball de millora de les instal·lacions. S’ha renovat la zona de gimnàs i el seu material, s’han creat nous espais com una sala menjador on els joves poden fer els seus àpats diaris (assessorats ara per un nutricionista), una sala per a reunions i de visionat esportiu, o un espai d’entrenament exterior.
Així, amb les diferents millores, s’ha posat fil a l’agulla a les mancances que tenia la instal·lació, i que anaven en detriment dels nostres esportistes. En cap cas ha implicat, però, perdre l’essència del que ha de ser un centre d’aquestes característiques: un espai on els esportistes becats i tecnificats poden entrenar i progressar, per rendir el màxim possible quan competeixen, i independentment de l’esport que practiquin, ja que tots tenen el mateix pes i valor dins del CTEO.
Tot plegat, ha contribuït a convertir-lo en un lloc referent per als nostres millors esportistes, perquè no hagin de marxar fora del país o buscar pel seu compte quan tenen algun problema. Les xifres ho demostren: fa tres anys el CTEO acollia 60 esportistes, ara ja són 240.
El CTEO s’ha convertit en un lloc referent per als nostres millors esportistes, i les xifres ho demostren: fa tres anys el CTEO n’acollia 60, ara ja són 240
Paral·lelament, el CTEO s’ha obert també als esportistes internacionals que han escollit Andorra per residir i on hi han trobat un lloc ideal per entrenar. També les federacions del país han trobat el seu espai. N’acollia cinc fa tres anys, i ara ja són 25, que tenen en el CTEO el seu punt de trobada. Unir-les en un mateix espai (fins ara estaven dispersades), permet una millor comunicació amb el departament d’Esports, a la vegada que donar-se suport entre elles en el seu treball diari.
Amb tot, l’especialització aplicada al Centre de Tecnificació encara no ha finalitzat: queden algunes fases programades pel 2023. Per exemple, la creació d’un laboratori mèdic per fer proves d’esforç o una zona d’aigües de recuperació activa.
L’aposta per renovar el CTEO permet que els esportistes estiguin més coberts i preparats per a la competició. A més, el seu emplaçament, Ordino, també contribueix a aconseguir-ho, ja que els permet entrenar en alçada i en un entorn natural tranquil i motivador.
Més enllà dels canvis a les instal·lacions ordinenques, ja fa uns mesos que s’ha donat resposta a una de les demandes que feia més temps que reivindicaven. S’ha allargat fins als 30 anys (abans eren 25), la concessió de cobertura sanitària per als esportistes d’alt rendiment. Uns canvis que els aporten tranquil·litat: fins ara s’havien de matricular en algun centre d’ensenyament superior per mantenir la cobertura.
De ben segur que totes aquestes millores i protecció es traduiran en èxits esportius nacionals. De fet, ja fa un temps que els nostres esportistes ens estan donant alegries. Aposto que aquestes només han fet que començar.
Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Sandra Codina, publicat a El Periòdic d’Andorra el 24 de setembre del 2022.