Articles d'opinióBerna Coma

Parcs naturals

Andorra és un país amb una biodiversitat i uns paisatges naturals excepcionals. Però, precisament per aquesta excepcionalitat, són altament fràgils i vulnerables, motiu pel qual requereixen una gestió acurada per preservar la seva sostenibilitat, a curt i a llarg termini. Per garantir-ho, el 2019 el Consell General va aprovar la Llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, que, entre altres mesures, estableix l’ordenació i regulació dels espais que han de ser protegits. Per exemple, amb l’impuls dels parcs naturals.

Amb l’objectiu que aquests parcs naturals tinguin cada vegada més presència al nostre territori, els grups parlamentaris de la majoria vam presentar, durant el debat sobre l’orientació política del Govern, una proposta de resolució que insta el Govern i els comuns a crear tots els parcs naturals necessaris per protegir els espais més vulnerables o que presenten un interès especial de conservació, d’acord amb el que preveu la llei del 2019. A més, vam voler establir un objectiu mínim: que els parcs naturals arribin a cobrir almenys un 30% del territori d’Andorra.

Així mateix, i emmarcat en el canvi de paradigma en els hàbits de consum que suposa la Llei d’economia circular, aprovada el mes de juny passat, la proposta de resolució també encomana al Govern i comuns elaborar un programa sectorial sobre la gestió forestal. L’aprofitament dels boscos és un excel·lent exemple de com crear valor i aprofitar els residus, en aquest cas forestals, en coherència amb les polítiques de reducció, reutilització i reciclatge que estem impulsant com a país.

Finalment, i per respecte a la gran majoria de la nostra població, que té cura de no malmetre el medi natural quan hi accedeix, també hem proposat un enduriment dels controls i de les sancions a les persones que posen en perill la biodiversitat i els recursos naturals.

Confiem que la proposta de resolució es plasmi en mesures concretes i puguem demostrar que en matèria de protecció mediambiental i dels espais naturals el Govern, els comuns i el Consell General anem tots a l’una.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat al Diari d’Andorra el 20 de setembre del 2022. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

Creixement sostenible
Més suport i servei per als esportistes