Articles d'opinióEduard Muñoz Pérez

Mobilitat gratuïta

Aquest 2022 podrem dir que ens hem convertit en un dels primers països d’Europa en oferir al ciutadà un transport públic gratuït. Com va anunciar l’Executiu fa unes setmanes, i ja s’ha convertit en conversa freqüent entre usuaris i conductors d’autobusos, s’ha fixat l’inici del mes juny com la data per instaurar la mesura. L’acció es contempla en el marc de les mesures establertes pel Govern per millorar el poder adquisitiu de la població, però no és aquest l’únic benefici que representa.

Òbviament, la gratuïtat del transport públic té els avantatges relacionats amb la mobilitat urbana en general. El cost zero anunciat per Govern pot ser -i serà-, una alternativa a l’ús dels vehicles privats per moure’s pel país. Un fet que, a part de reduir l’emissió de gasos i afavorir el medi ambient, millorarà la circulació i disminuirà la congestió de trànsit a les hores punta que experimentem en l’agitada vida urbanita. L’altre benefici destacat és que afavorirà especialment les economies més afectades per la inflació i les classes amb més risc de patir l’increment del cost de vida, com els puntuals aturats, els pensionistes o els estudiants. El fet de no haver de pagar els 30 euros mensuals que tenia fins ara l’abonament, farà que aquesta quantia pugui ser destinada a l’estalvi, millorant la situació econòmica de moltes persones.

El fet de no haver de pagar els 30 euros mensuals que tenia fins ara l’abonament, farà que aquesta quantia pugui ser destinada a l’estalvi, millorant la situació econòmica de moltes persones

D’altra banda, i encara que pugui semblar un aspecte ínfim, el fet de disminuir el nombre de vehicles a la carretera disminueix també les interaccions entre conductors privats, fet que evita accidents i situacions violentes. A més, l’ús del servei de transport públic gratuït permet millorar aspectes d’eficiència i d’agilitat del seu funcionament, en eliminar accions com la de pagar el bitllet, passar la targeta pel lector, canviar el paper d’impressió del bitllet o l’habitual usuari que abona l’import del tiquet amb monedes de cèntim, donant un toc humorístic a la situació quotidiana de la resta d’usuaris del servei.

Davant de tots aquests aspectes, podem augurar que la prova pilot presentada per l’Executiu serà molt positiva. Perquè presenta numerables avantatges per a tots els ciutadans, ja siguin beneficis pel seu poder adquisitiu, beneficis mediambientals tant pel que fa a la reducció d’emissió de gasos com pel que fa a la contaminació acústica i, fins i tot, beneficis de conciliació familiar, ja que es reduiran les congestions de trànsit que habitualment es donen en hores punta en què bona part de la població surt de la feina.

 

Article del secretari del Comitè parroquial de Demòcrates a Andorra la Vella, Eduard Muñoz, publicat a l’Altaveu el 18 de maig del 2022. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Eduard Muñoz Pérez

Articles relacionats

Madriu: un any després
Més dades, millors polítiques públiques