El Consell General ha fet aquest dimarts un pas important en la lluita contra el tràfic il·lícit de tabac. Ho ha fet, per assentiment, a través del Projecte de llei de modificació de la Llei de control de les mercaderies sensibles. El text estableix nous llindars per al pagament en la compra de tabac: es requerirà l’ús de targeta bancària en el cas de voler comprar quantitats superiors als 376 cigars i cinc cartrons de tabac, reduint així a la meitat els llindars anteriors. També es limiten les operacions de transport de mercaderies sensibles dins d’Andorra a operadors autoritzats per a l’emmagatzematge i la venda al detall, evitant així que operadors exclusivament de venda al detall realitzin transports.
Tal com ha afirmat el conseller general del Grup Parlamentari Demòcrata, Salomó Benchluch, “en els darrers anys, la creixent preocupació per la salut pública, el control del contraban i la necessitat d’adaptar-se a les normatives internacionals han impulsat el Govern d’Andorra a revisar i actualitzar la legislació relacionada amb el comerç de mercaderies sensibles”, que és el que s’aconsegueix amb aquest projecte de llei. Es dona així resposta “a l’augment de confiscacions de materials sensibles procedents d’Andorra, que han posat en evidència la necessitat de posar en marxa mesures més estrictes per combatre una pràctica que, a més de perjudicar l’economia del país, dona una imatge negativa en l’àmbit internacional”. Així, aquest Projecte de llei dona continuïtat a mesures ja establertes com l’encariment de les taxes per reduir el diferencial de preus amb França, així com la creació de patrulles conjuntes franco-andorranes que, des de desembre de 2024, “operen amb un principal objectiu, que és dissuasiu”.
Aprovada la Llei de control de mercaderies sensibles i la Llei del Codi de Duana, dos textos per alinear Andorra amb les normatives europees
A la vegada, la llei també permetrà “alinear-se amb les normatives europees”, ha defensat Benchluch. Un objectiu que també cerca el projecte de Llei del Codi de la Duana, aprovat aquest dimarts igualment per assentiment. Aquest segon text, dona continuïtat als compromisos que marca l’Acord Duaner del 1990 i, a la vegada, “estableix les bases per a un futur Acord d’Associació amb la Unió Europea, un pas clau per garantir que les nostres empreses tinguin accés a un mercat de 450 milions de persones”, ha manifestat en la defensa de la llei el conseller general Demòcrata David Montané. A més, el text “modernitza els nostres procediments, digitalitza els tràmits, redueix la burocràcia i introdueix facilitacions per a les empreses, com la finestreta única i el despatx centralitzat”.
Prestació subsidiària per a les víctimes de la violència de gènere
També en la sessió d’aquest dimarts s’ha aprovat la presa en consideració de la Proposició de llei de modificació de la Llei del 2015 per l’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica. Es tracta d’un text entrat de manera conjunta i treballat també de manera unificada per tots els grups parlamentaris (a excepció d’Andorra Endavant), i que permetrà establir, per primera vegada al país, “un sistema de prestacions de l’Estat, amb caràcter subsidiari a la responsabilitat de l’autor del delicte de violència de gènere”, ha informat la presidenta suplent del Grup Demòcrata, Maria Martisella. La prestació es donarà en cas de sentència ferma i sempre que la víctima o altres sistemes no l’assumeixin.
Ara aquesta proposició de llei es treballarà en comissió i, si és aprovada, permetrà aixecar la reserva d’esmena del Conveni d’Istanbul sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, el qual precisament estableix l’obligació de l’Estat de garantir una prestació subsidiària a les víctimes.
A més, també ha quedat aprovada l’adhesió d’Andorra al Protocol sobre la prohibició de l’ús en la guerra de gasos asfixiants, tòxics o similars i de mitjans bacteriològics, així com la pròrroga (fins al 31 de gener del 2026), a la Comissió d’estudi que analitzi les accions i mesures tècniques d’ordenació del territori i urbanisme a implementar per assegurar un creixement urbanístic sostenible. S’ha acordat “per respecte a la ciutadania, al càrrec que ostentem i a les entitats que ens han compartit coneixements i propostes”, ha assenyalat la consellera Demòcrata Gemma Riba.
Finalment, s’ha presentat l’informe del Raonador corresponent a l’exercici 2024. El president del Grup Demòcrata Jordi Jordana ha celebrat que s’hagin reduït “de manera dràstica” els expedients tramitats a la institució relatius a l’habitatge, en part gràcies a la llei que manté congelats els lloguers fins al 2027, i altres mesures estructurals dutes a terme pel Govern com l’impuls al parc públic d’habitatge. Jordana també ha exposat que la infància, els drets de les persones amb discapacitat i el sistema penal i penitenciari són els tres blocs en els quals més incideix el Raonador a l’informe. “Tot és millorable i acollim les propostes amb interès i vocació per contribuir a resoldre les mancances, però també creiem que cal contextualitzar i situar en el seu lloc les problemàtiques essencials que diu l’informe”, ha puntualitzat Jordana.