Articles d'opinióSandra Cuberes

Passos endavant en salut mental

La recent notícia del començament de les obres del Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu, promogut pel bisbat d’Urgell amb una inversió d’11,7 milions d’euros, és un motiu d’optimisme i esperança per a tota la zona de l’Alt Urgell i el Principat d’Andorra. El bisbat hi destinarà tota l’ala esquerra de l’edifici de l’antic seminari diocesà de la localitat alt-urgellenca. Aquesta iniciativa no només representa un gran avenç en l’atenció de la salut mental a la regió, sinó que també subratlla la importància del compromís social i econòmic de les institucions envers les necessitats de la població.

La salut mental és una de les qüestions més rellevants del nostre temps, i en zones com l’Alt Pirineu i Andorra, aquesta atenció sovint es veu mancada de recursos. L’atenció proporcionada pel Servei de Salut Mental d’Andorra és excel·lent, però no és cap secret que massa sovint es troba sobrepassat pel nombre de pacients.

La feina feta per tots els professionals de psiquiatria i psicologia de l’hospital és immillorable i, els darrers anys, s’han redoblat els recursos per fer front a unes necessitats creixents. De fet, ja estan en marxa els treballs perquè l’edifici Ròdol d’Escaldes-Engordany esdevingui un centre ambulatori de salut mental, per ampliar els espais i recursos i poder donar una atenció ciutadana més adaptada.

La construcció d’un centre dedicat a la salut mental a la Seu d’Urgell oferirà serveis tant per a adults com per a infants i adolescents, i abordarà les necessitats d’una població que cada cop requereix més efectius

Però, en cas que el pacient requereixi un ingrés prolongat, pot prestar a tenir la sensació d’haver estat poc temps rebent ajuda directa permanent. En el cas de voler o necessitar més temps d’atenció directa, les opcions al país queden més limitades. Una part dels casos són derivats a centres dels nostres països veïns, generant en alguns d’aquests la sensació de desconsol per part de la família del pacient, per no poder visitar-lo amb la regularitat desitjada a causa de la distància.

Per això, la construcció d’un centre dedicat a la salut mental a la Seu d’Urgell, el qual oferirà serveis tant per a adults com per a infants i adolescents, és un pas molt important per abordar les necessitats d’una població que cada cop requereix més efectius. Amb una capacitat per atendre fins a 97 persones, el nou centre estarà enllestit a finals del 2026 i no només proporcionarà hospitalització polivalent, sinó que també inclourà serveis d’hospital de dia i una llar residència oberta, un recurs fonamental per a aquells que necessiten suport continuat.

Cal destacar l’aportació econòmica per part del bisbat d’Urgell, ja que és un bon exemple d’implicació en el benestar social. La inversió publicoprivada en projectes com aquest demostra que és possible unir esforços per crear solucions efectives. Aquest tipus de col·laboració, amb la implicació d’institucions religioses i sanitàries, pot servir de model per a futures iniciatives.

A més, aquesta obra no només beneficiarà els residents de l’Alt Pirineu, sinó que també tindrà un impacte positiu en les zones veïnes, atès que els serveis estaran concertats amb Andorra i Catalunya. Això significa que persones d’altres regions, com la Vall d’Aran, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Ripollès, Noguera i Segarra, també podran accedir a una atenció de qualitat i proximitat.

 

Article de la membre de la Secció Jove Sandra Cuberes, publicat a l’Altaveu el 7 de novembre del 2024.

Etiquetes: Articles d'opinió, Sandra Cuberes

Articles relacionats

Cronologia de l’acord d’associació