Articles d'opinióDaniel Mandicó

Pressupost de tot un any per fer front a la Covid-19

La situació d’emergència sanitària que ens ha tocat viure ha alterat completament el nostre ritme de vida i també els balanços financers dels Estats. Les seves expectatives d’ingressos s’han vist rebaixades i el rigor en la gestió de les despeses difícil de complir. Com a conseqüència, des que va començar la crisi i es van aplicar les primeres mesures de confinament arreu del món, els  governants han estat anunciant inversions públiques importants per ajudar als seus ciutadans. La magnitud de les xifres és espectacular: 200.000 milions d’euros a Espanya, 300.000 milions d’euros a França, més de mig bilió d’euros provinents de la Unió Europea, 2 bilions de dòlars als Estats Units…. I podríem anar seguint.

I a Andorra, què? Parlant en termes totals, entre el primer i segon paquet de mesures, són 416 milions d’euros el que aportarà el nostre Govern per ajudar a tota la ciutadania. Per pagar gran part dels salaris dels afectats per suspensions temporals de contracte, en ajuts directes a les empreses i per protegir als autònoms.

Al costat de les xifres dels nostres països veïns sembla que estem a anys llum, però si tenim en compte altres factors com per exemple el total de població, la nostra xifra surt molt ben posicionada. També s’ha de tenir en compte l’impacte que aquesta xifra té sobre la capacitat econòmica de l’Estat.

El pressupost per a aquest 2020 planteja uns ingressos de 447 milions d’euros. És a dir, les ajudes socials i econòmiques que es destinen exclusivament a la població andorrana per ajudar-la en la situació crítica que estem patint representen pràcticament la totalitat de les finances Estatals. Gairebé el 100% del pressupost, un percentatge molt lloable quan ho comparem amb els països del nostre entorn.

Les ajudes socials i econòmiques que es destinen exclusivament a la població andorrana representen pràcticament la totalitat de les finances Estatals

El Govern ha estat valent, determinat a no deixar ningú enrere i a fer que l’economia del país sobrevisqui durant aquests mesos d’inactivitat. Amb mesures, algunes d’elles pioneres, també si mirem una mica les accions que van anunciant fora les nostres fronteres. Alguns exemples són una renda fixa per als autònoms (que es mantindrà el mes posterior a la represa de l’activitat); garantir el 100% del salari a les persones afectades per un Erto que cobrin el salari mínim i el 80% a les que cobrin el salari mitjà; pagar a les empreses la part de la CASS del treballador; i pagar el 100% de la baixa per Covid-19 a sanitaris i sociosanitaris.

Però, a la vegada, aquesta valentia, aquesta voluntat d’estar al costat dels seus ciutadans i empresaris, no s’ha fet tirant la casa per la finestra. Els 416 milions d’euros s’assumiran internament, majoritàriament amb endeutament, amb el compte de compensació i amb una petita part de les reserves d’Andorra Telecom i FEDA, entre d’altres.

Aquesta valentia i voluntat d’estar al costat dels seus ciutadans i empresaris no s’ha fet tirant la casa per la finestra

Aquesta situació, també és veritat, comportarà que l’endeutament de l’Estat passi del 33,7% del PIB actual a superar el 50%, cosa que implica l’incompliment dels percentatges marcats per la Regla d’Or. No són bones notícies, està clar, es tracta d’una situació excepcional que s’haurà de reconduir com més aviat millor. Però si de nou mirem fora, hi ha països que, després d’aquesta crisi, elevaran aquests percentatges d’endeutament per sobre del 100% del seu PIB.

Vindran èpoques dures, perquè l’esforç econòmic públic és important. També els pressupostos 2020 i 2021 es veuran  afectats: la seva capacitat d’ingressos públics quedarà minvada, ja que l’activitat econòmica que tindrem properament no serà comparable a l’exercici anterior.

Però ànims, i com diuen «al mal temps bona cara»,  anant tots de la mà, com hem fet aquest darrer mes, amb il·lusió i esforç és totalment viable tornar a la línia positiva que havíem consolidat just abans del primer cas de Covid-19 al país. El turisme de proximitat, aquell que ens ha convertit en un país pròsper, hi ha d’ajudar molt. Els propers mesos Andorra ha de ser més que mai un destí atractiu per a francesos i espanyols. Per la bellesa de les seves valls, muntanyes i pobles, per l’oferta cultural i d’oci que pot oferir i, evidentment, per la plaça comercial que tenim a disposició nostra i dels turistes que ens visiten. Però també per ser un país segur i seriós: entre tots hem sabut gestionar la crisi sanitària amb èxit.

Ara toca seguir dia a dia les recomanacions i passos que ens marca el Govern per tornar a fer una obertura de l’activitat econòmica segura i amb garanties de no recaure. Potser no serà com abans, però estic segur que serem capaços d’adaptar-nos  i crear noves oportunitats de negoci per compensar les mancances.

Potser no serà com abans, però estic segur que serem capaços d’adaptar-nos  i crear noves oportunitats de negoci per compensar les mancances.

Cuideu-vos molt i ànims que ens en sortirem.

 

Article de Daniel Mandicó, tresorer de Demòcrates, publicat a El Periòdic d’Andorra el 16 d’abril.

Etiquetes: Articles d'opinió, Daniel Mandicó

Articles relacionats

Separats, però més junts que mai
ERTO justos, equitatius i sostenibles