Articles d'opinióBerna Coma

Reinventem el Nadal

Tot i que el moment que ens ha tocat viure és crític a tot el món a causa de la pandèmia de la Covid-19, aquests darrers dies es comença a copsar un cert optimisme per les notícies que ens arriben sobre l’administració de les primeres dosis de vacunes al Regne Unit. En clau nacional, a Andorra les dades sanitàries sembla que ja comencen a agafar una línia estable de decreixement, de manera lenta, però també progressiva. I França ha anunciat que tornarà a permetre la mobilitat de la seva població a partir del 15 de desembre.

Amb tot, si volem que la situació continuï millorant, no podem abaixar la guàrdia.

S’apropen les festes de Nadal i mana la tradició de celebrar-les amb la família i els amics més propers. Tots som conscients que aquest any seran unes festes poc convencionals, diferents de les viscudes, ja que poques tradicions nadalenques quedaran immunes a la pandèmia. No hi haurà àpats amb desenes de persones reunides en una mateixa taula, festes multitudinàries, revetlles de Cap d’Any, cavalcades o sopars d’empresa com els que estàvem acostumats.

L’impacte emocional d’aquestes absències pot ser devastador per a algunes persones que viuen les festes amb una gran intensitat i nostàlgia. No és senzill, però és necessari mirar de modificar l’actitud amb què afrontem l’experiència. Si la vivim com una pèrdua per tot el que haurem de deixar de fer és més probable que ens sentim tristos i angoixats. Si ho veiem com un Nadal transitori i necessari per sortir definitivament d’aquesta crisi, i per poder celebrar molts i molts Nadals més de la manera com ho hem fet sempre, l’impacte emocional queda reduït. Fins i tot ho podrem arribar a assumir.

En aquest context tan complicat, el Govern s’esforça per trobar l’equilibri entre  celebrar el Nadal, que no es perdi la màgia d’aquests dies, però a la vegada evitar que es dispari el nombre de contagis i ens veiem abocats a una tercera onada el mes de gener. Un fet que seria catastròfic per la nostra economia, i també per la salut mental de la població.

Els rebrots als Estats Units després del Dia d’Acció de Gràcies, i els de l’Índia després del Divali, són avisos prou contundents.

Per tant, és essencial reinventar el Nadal 2020, adaptar-lo a les limitacions que imposa la pandèmia i seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries. Gaudir de les festes, però d’una manera segura, és compatible.

Si cadascú de nosaltres aporta el seu gra de responsabilitat i sentit comú, si cadascú avalua el risc que suposa un sopar amb la família o amics amb un gran nombre de persones reunides a la taula, si cadascú aplica les mesures per evitar contagis (mascareta, rentat de mans, airejar les estances), estarem incidint en seguir millorant la situació epidemiològica. Està clar que és impossible controlar llar per llar que tothom compleix amb les mesures dictades: el compliment parteix de la nostra responsabilitat individual. Per no contagiar-nos, per no contagiar els qui més estimem. I també perquè Andorra se’n pugui sortir i pugui afrontar un futur amb bonança.

És impossible controlar llar per llar que tothom compleix amb les mesures dictades: el compliment parteix de la nostra responsabilitat individual

A més de la família i els bons moments amb amics, les festes de Nadal també van lligades a les compres, als regals. Tenint en compte les circumstàncies de restriccions de mobilitat fora les nostres fronteres, som davant una oportunitat perfecta per fomentar el consum intern. Cadascú, en la mesura que pugui, pot consumir al país per ajudar el teixit productiu, perquè es mantinguin els llocs de feina i que l’activitat no s’aturi. Penso en els petits comerços de barri, molt perjudicats pels efectes d’aquesta crisi sanitària. Ara, més que mai, hem d’apostar clarament pels productes de proximitat i de quilòmetre zero.

L’any ha estat molt dur a tots els nivells. Però no hem de renunciar a celebrar les festes. Moltes persones grans esperen el Nadal per sortir de les residències i trobar-se amb els familiars. També per ells hem de ser responsables i fer cas de les mesures sanitàries: perquè puguin reunir-se amb qui més estimen sota la més estricta precaució i sense contagis.

En resum, es tracta de reinventar el Nadal aquest 2020, per tal que els que hagin de venir a partir del 2021 puguin tornar a ser com els de sempre.

Hem de reinventar el Nadal 2020 perquè els que hagin de venir puguin tornar a ser com els de sempre

 

Article de la consellera general Demòcrata, Berna Coma, publicat a El Periòdic d’Andorra el 12 de desembre del 2020. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

Quotidianitat i solidaritat
Balanç del primer any