Dilluns vinent entrarem a tràmit parlamentari una Proposta d’acord per millorar els serveis de salut mental que s’ofereixen a la ciutadania, així com garantir un correcte acompanyament tant als pacients com als seus familiars i persones properes. La Proposta d’acord respon a l’augment, els darrers anys i en totes les franges d’edat, de les patologies relacionades amb la salut mental, així com a l’agreujament de les ja detectades, especialment afectat pels estralls de la pandèmia.
La problemàtica de la salut mental afecta tant al nostre país com arreu del món. De fet, l’Organització Mundial de la Salut ja ha advertit que una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, i que els problemes de salut mental seran la principal causa de discapacitat el 2030.
Som conscients que la situació requereix d’una actuació per part de les institucions. Calen accionsurgents, intervenció, prevenció i formació dels professionals sanitaris, perquè la població sigui atesa amb totes les garanties i suport i amb la màxima celeritat possible, evitant així esperes que podrien suposar un agreujament de les patologies.
Els darrers anys ja s’han fet accions, com el Programa d’atenció psicològica de la covid-19, per donar resposta a les necessitats derivades de l’impacte de la pandèmia. També s’ha treballat en el Pla Integral de Salut Mental d’Andorra (Pisma), i s’està ultimant l’entrada dels psicòlegs a la cartera de serveis, per tal que una bona part dels seus actes mèdics no tinguin un cost per als pacients.
La Proposta d’acord acompanya i completa aquest conjunt d’accions, incidint sobretot en dotar de més mitjans, econòmics i humans, el Servei de salut mental, de manera que pugui atendre les necessitats creixents.
Així, la proposta encomana el Govern a revisar els convenis establerts amb els centres terapèutics i educatius per a menors d’edat, perquè els trastorns mentals i addicions quedin inclosos en els circuits habituals de la CASS (quedant a càrrec de la família com a màxim el 10% del total). També encomana el Govern a dotar de més recursos el Servei de salut mental, l’àrea d’hospitalització i el Centre de dia i que determini, si fos el cas, una ampliació o reubicació de les instal·lacions per preservar la privacitat dels pacients. Així mateix, encomana a reforçar el Programa de Seguiment Individualitzat per a persones amb trastorns mentals, fent especial èmfasi en l’acompanyament dels usuaris que s’allotgen als immobles que posa a disposició el Govern.
Encomanem el Govern a dotar de més recursos el Servei de salut mental, l’àrea d’hospitalització i el Centre de dia
A banda de l’acció directa per millorar els serveis, per fer front a l’augment de casos també és necessària una acció de prevenció, sobretot entre els joves, susceptibles a patir algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida. Per aquest motiu, la Proposta d’acord encomana el Govern a reforçar les campanyes de difusió i sensibilització, i a impulsar la figura de l’educador de carrer conjuntament amb els comuns, per ajudar en la detecció de casos de joves vulnerables, i poder tractar-los en un estadi inicial de les possibles patologies.
La Proposta d’acord és una realitat també gràcies a la implicació i treball conjunt que des del Grup Demòcrata hem fet amb les associacions del país relacionades amb la salut mental, Projecte Vida, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Andorra i l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc. Després d’escoltar les seves demandes i propostes, hem pogut millorar i enriquir el document final. Aprofitem des d’aquí per agrair-los la feina feta, implicació i suport.
Confiem que la Proposta d’acord comptarà amb el suport i consens de totes les forces parlamentàries. Perquè la salut mental és una problemàtica de massa calat i mereix tot l’esforç conjunt nacional.
Article de les conselleres generals del Grup Parlamentari Demòcrata, Núria Rossell, Sandra Codina i Berna Coma, publicat a El Periòdic d’Andorra el 2 de juliol del 2022.