Fins fa pocs anys, Sant Julià de Lòria comptava amb un únic centre d’ensenyament superior, la Universitat d’Andorra. En l’actualitat, la parròquia s’ha convertit en un pol d’estudis postobligatoris i acull fins a quatre centres: la mateixa UdA, la Universitat Europea, la Universitat Carlemany i pròximament Humanium, d’estudis musicals. Sense marxar del sector educatiu, cal sumar-hi també el Centre de Formació Professional d’Aixovall, l’Andorra Aviation Academy, i també la força que li dona ser la seu del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i la d’Andorra Recerca i Innovació.
El treball de tots aquests anys per portar a la parròquia totes aquelles iniciatives universitàries que s’interessaven per venir al país ha consolidat definitivament l’aposta per fer de Sant Julià de Lòria l’epicentre de l’ensenyament superior d’Andorra, amb centres de referència dins i fora les nostres fronteres.
Les dades ho demostren. Fa cinc cursos, Sant Julià acollia prop de 500 estudiants universitaris. Ara ja són més de 3.200, entre els presencials i els que cursen els seus estudis a distància. Només a l’UdA, que aquest curs 2022-23 celebra els seus 35 anys de vida, hi estudien gairebé 700 alumnes de formació reglada i 1.200 de formació continuada. Un increment gradual que és fruit de la bona tasca educativa desenvolupada dins les seves instal·lacions, però també de l’aposta que s’ha fet per incrementar l’oferta acadèmica. En són exemples els nous màsters en Educació i Dret, el Diploma Professional Avançat en Comptabilitat i Administració o, aviat i després que s’aprovés aquest dimecres en Consell de Ministres del Govern, el màster en Analítica de Dades, tots ells homologables dins l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES).
Així, la Universitat d’Andorra continua creixent en notorietat i rellevància, aspecte que, com a conseqüència, implica unes noves necessitats pel que fa a les seves instal·lacions. El Govern li ha donat resposta, amb la injecció de fins a sis milions d’euros per ampliar la universitat i impulsar un nou campus. L’aportació s’ha habilitat via crèdit extraordinari, a través de la Llei d’actuacions urgents en matèria de desenvolupament econòmic, d’habitatge i d’educació, que vam aprovar el passat 6 d’octubre al Consell General. D’aquests sis milions, un ja consta al projecte de llei del Pressupost per al 2023.
El Govern ha donat resposta a les noves necessitats de l’UdA, amb la injecció de fins a sis milions d’euros per ampliar la universitat i impulsar un nou campus
L’ampliació de l’UdA és un ambiciós projecte que aportarà 3.000 metres quadrats gràcies al lloguer d’unes instal·lacions a tocar de les actuals. Permetrà desenvolupar noves accions educatives, fer més recerca, oferir més serveis per als estudiants i promoure l’activitat estudiantil en general.
Totes aquestes bones notícies universitàries reverteix també en bones notícies per a Sant Julià de Lòria. Ser l’epicentre universitari del país aporta activitat econòmica, dinamisme, renovació i sinergies amb la resta de sectors. Aporta també talent, recerca i coneixement, i promoció de la cultura. En definitiva, dona projecció de futur i qualitat de vida per a les lauredianes i els lauredians.
Créixer des del vessant educatiu és una garantia absoluta. Però per preservar aquesta garantia cal vetllar perquè realment aquest creixement de Sant Julià s’adapti a les necessitats dels estudiants, docents i treballadors dels centres. Han de tenir a l’abast els serveis que necessitin, com per exemple una residència universitària, i també facilitats perquè puguin exercir la seva tasca educativa des de la qualitat. Si ho aconseguim, hi sortim guanyant tots: els docents, els alumnes i tota la parròquia.
Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Núria Rossell, publicat a El Periòdic d’Andorra el 29 d’octubre del 2022.