Més de 300 persones van participar diumenge passat al matí a la setena edició de la cursa Skimo femení. Més de 300 persones van fer l’esforç de pujar a l’estació de Pal Arinsal malgrat el mal temps, el fred i la neu, per gaudir d’unes hores fent esport, en bona companyia, en un ambient festiu i, per sobre de tot, amb l’objectiu de contribuir a una causa solidària.
La majoria de les participants eren dones, però també s’hi van sumar onze homes, així com onze nens i nenes diagnosticats amb TEA (trastorn de l’espectre autista). En resum, la jornada i el gran nombre de participants que van competir en les disciplines d’esquí de muntanya o de raquetes van plasmar molt bé el que és l’esperit de l’Skimo femení, motiu pel qual no podem més que donar-los les gràcies.
Aquest esforç i implicació es tradueixen en una recaptació de 4.000 euros per a Autea, l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra, els quals aniran destinats íntegrament a un dels programes que desenvolupa: l’Enllaç. Es tracta d’un servei que, amb el suport del servei de salut mental infantojuvenil del SAAS i del ministeri d’Afers Socials, està destinat a famílies amb fills diagnosticats amb TEA, amb l’objectiu d’assessorar-los en les seves competències parentals i en el desenvolupament del seu projecte familiar.
Actualment, 17 famílies s’acullen al programa, el qual proporciona recursos individualitzats i ajustats segons les necessitats de cadascuna. Ho fa a través de grans professionals i d’un model de treball amb acreditada evidència científica, el qual permet resoldre els reptes i necessitats associades a la criança d’un infant amb TEA, adaptatives, d’aprenentatge, emocionals i socials. Aquesta aportació permetrà desenvolupar la intervenció a dues famílies durant un any.
Gràcies a la solidaritat dels participants de l’Skimo femení, aquest programa queda reforçat, fet que, per sobre de tot, beneficia les famílies i els infants, que tindran al seu abast més competències i acompanyament per créixer com a persones. De nou, gràcies.
Article d’Inés Martí, membre del comitè d’UP+DA d’Encamp, publicat al Diari d’Andorra el 5 de març del 2024.