Articles d'opinióDavid Montané

Un passet més per ajudar els comerciants

El passat dijous el Consell General va aprovar de manera unànime la Llei de les taxes d’intercanvi aplicades a les operacions de pagament amb targeta. Una llei amb un nom complex, però que aporta uns beneficis senzills d’entendre: permetrà reduir molt substancialment les comissions que paguen els comerços del país per habilitar el pagament amb targeta als seus clients.

Anant al contingut de la llei, les taxes d’intercanvi són la comissió que han d’assumir els bancs d’Andorra, per part dels emissors de les targetes, per cada operació efectuada. Com a conseqüència, els bancs traslladen aquestes comissions als comerços. Darrerament aquestes tarifes estaven pujant de manera preocupant, arribant fins a percentatges propers a l’1%.

Per aturar-ho, el ministeri de Finances encapçalat per Eric Jover ha mantingut negociacions amb els operadors de targetes (com Visa o Mastercard), així com amb el sector bancari del país. Aquestes s’han fet sota l’evident constatació que el risc de frau o d’impagament d’Andorra és el mateix que el de la resta de països d’Europa. Tal com va dir el ministre aquest dijous a la sessió del Consell, «no hi ha cap element que indiqui que aquesta taxa d’intercanvi hagi de ser superior a Andorra que als països veïns».

Així, s’ha tancat un acord per fixar un topall uniforme per a les operacions efectuades al país: del 0,2% (targeta de dèbit) i del 0,3% (de crèdit). Aquests topalls repliquen els reglaments en vigor per als països de l’Espai Econòmic Europeu.
D’aquest acord n’ha derivat la llei aprovada dijous, una llei que suposa un benefici per als comerciants del nostre país. Si se’ls cobra menys comissió, poden millorar els seus marges econòmics i la seva competitivitat. De retruc, n’acaba sortint també beneficiat el consumidor.

Si es cobra menys comissió, els comerciants poden millorar els seus marges econòmics i la seva competitivitat

En total, el nou topall en les comissions permetrà un estalvi d’entre 5 i 6 milions d’euros al teixit comercial d’Andorra.

Podem afirmar que la Llei de taxes d’intercanvi és un clar exemple d’inclusió financera. Per aquest concepte s’entén tots aquells productes i serveis financers que s’ajusten a les necessitats de la població, que són útils i assequibles. Limitar les taxes als barems que s’apliquen a tot l’Espai Econòmic Europeu fa que siguin més accessibles i satisfà les necessitats ciutadanes.

En definitiva, aprovant aquesta llei ajudem a comerços i empreses, fem un passet més en la recuperació econòmica i estem al costat d’un dels sectors que més ha patit la duresa de la pandèmia i la conseqüent davallada d’activitat comercial i turística. Com a país, esdevenim més competitius.

Aprofito també aquest article per agrair la tasca que ha fet el ministre Eric Jover perquè aquesta llei vegi la llum, i també la bona predisposició de tots els membres de la Comissió de Finances perquè la llei entri en vigor el proper 1 de novembre. D’aquesta manera podem seguir ajudant, de manera imminent, un sector vital per Andorra, que mereix una empenta per tot el que ha hagut de passar durant la crisi de la Covid-19.

 

Article del conseller general Demòcrata, David Montané, publicat a El Periòdic d’Andorra el 16 d’octubre del 2021. 

Etiquetes: Articles d'opinió, David Montané

Articles relacionats

L’aposta per la BTT
El necessari pacte d’Estat