Aquest estiu que tot just iniciem, i que esperem que sigui diferent de l’anterior, no hi faltaran a la meva maleta de viatge almenys un parell de llibres. Llegir és un art, és una aventura que t’endinsa de manera sorprenent en secrets i trames i que, depenent de la qualitat del llibre, no te’n deslliura fins que no has arribat a la darrera pàgina.
Cultivar-se mitjançant la lectura és un acte que se’ns inculca ja des de ben petits a les escoles, i que se segueix fomentant també entre els joves. Encara que a vegades siguem reticents a llegir segons quin llibre –només pel simple fet que ens ho han imposat–, pràcticament sempre acabem reconeixent que hem estat invertint el temps d’una manera excel·lent. Espero i desitjo que les generacions actuals i les futures, igual que la meva, mai perdin aquesta pràctica i que no sucumbeixin del tot a l’atractiu que generen les pantalles.
La lectura té múltiples beneficis, com l’ampliació del nostre vocabulari i millora de l’ortografia, així com la capacitat d’adquirir un gran volum de coneixements pràcticament sense adonar-nos-en. Altres avantatges dels quals ens en beneficiem són, per exemple, la reducció dels nivells d’estrès; el foment de sentiments com l’empatia, l’amor i la sensibilitat; la mitigació de la dislèxia o, ja de més grans, l’activació de la ment per prevenir malalties com l’Alzheimer.
A títol personal, recentment he tingut la sort de llegir dos llibres que, justament, m’han atrapat i que recomano. El primer, L’enigma de l’habitació 622 de Joël Dicker i, el segon, Algú a qui coneixes de Shari Lapena. Són dos llibres que, tot i que no comparteixen el mateix registre, els he gaudit increïblement a parts iguals. Actualment, estic a la recta final de Jugar amb foc de Jack Higgins, que ja vaig llegir fa uns anys, però no me n’he pogut resistir de treure-li la pols, tornar-lo a fullejar i gaudir-lo.
També recomano lectures d’escriptors del país, com no podia ser d’una altra manera. De fet, un altre dels beneficis de la lectura és poder conèixer millor les nostres arrels, història i identitat social. Així, mentre que La República Invisible de Joan Peruga em va transportar, en el seu dia, prop dels carrers de Cal Calones, El mestre de Kheops d’Albert Salvadó m’ha transmès minuciosament la quotidianitat de l’Imperi egipci des de la visió d’un andorrà. I només he citat un parell de grans autors que tenim al país i dels quals ens podem sentir orgullosos.
En fi, podria fer esment a múltiples grans autors, andorrans, residents o forans, m’és igual. El que vull deixar palès és que llegir és un dels grans plaers, és un art, una manera d’entendre la vida i un costum que ningú hauria de perdre mai. Sigui a l’estiu, que estem més relaxats, o sigui per desconnectar durant una estona de la nostra atrafegada rutina.
Llegir és un dels grans plaers, és un art, una manera d’entendre la vida
A parer meu, un llibre és un dels millors companys de viatge. Ja sigui només per unes hores, per un cap de setmana o per a totes les vacances.
Article del membre de la Secció de Demòcrates, Àlex Flecha, publicat a El Periòdic d’Andorra el 29 de maig del 2021.