El Consell General ha aprovat aquest dijous la cessió temporal de l’ús del terreny de Prat de la Farga d’Ordino a la societat pública Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI). Es tracta del darrer tràmit legislatiu per tal que el futur centre de recerca en immunologia es pugui implantar a Andorra. Un pas definitiu que s’ha aconseguit amb els vots favorables dels grups de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos), de Terceravia, i l’abstenció del Grup Socialdemòcrata. Aquests darrers, i després del debat a l’hemicicle en què ha quedat palesa -amb les intervencions del Govern i dels grups que li donen suport-, la fortalesa del projecte, han decidit fer marxa enrere i retirar l’esmena a la totalitat que havien presentat.
Amb el vistiplau del Consell General, l’ADI cedirà els terrenys de Prat de la Farga al grup Grifols per un termini de 25 anys, a través d’una societat participada en què l’ens públic també hi serà en un 20%. Passat aquest termini, el Govern (propietari dels terrenys), el podrà recuperar. Fins i tot abans, si es donen les circumstàncies que imposen l’extinció anticipada de la cessió temporal.
Per part del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, ha agraït “les explicacions que ha fet el cap de Govern, amb matisos enriquits sobre allò que comportarà el projecte de Grifols al país”. Tot i valorar positivament la retirada de l’esmena a la totalitat dels socialdemòcrates, Costa ha lamentat que “s’ha fet un ús esbiaixat dels mecanismes parlamentaris que tenim al nostre abast”. Ha reclamat als polítics responsabilitat per “no faltar a la veritat i no tergiversar el discurs des del faristol” del Consell General.
Carles Naudi d’Areny-Plandolit, president del Grup Parlamentari de Ciutadans-Compromesos, ha destacat que finalment s’hagi pogut fer un “pas positiu” cap a un projecte molt favorable per al país, que permetrà “convertir-lo en un clúster del sector de la biomedicina i biotecnologia”. També ha celebrat que el Grup Socialdemòcrata finalment hagi entès que el debat avui era si s’estava a favor o no de la cessió del terreny, i no sobre els serrells del pacte de socis entre les parts implicades en el projecte.
La intervenció de la consellera Demòcrata Berna Coma s’ha centrat sobretot en els beneficis que aportarà el projecte per al país, ja que diversificarà l’economia i obre noves oportunitats laborals per als professionals andorrans del sector i els joves. També “aporta un bri d’esperança per a totes aquelles persones que pateixen malalties autoimmunes, càncer, malalties infeccioses emergents, Alzheimer, esclerosi múltiple…”. “Des d’aquest centre”, ha afegit, “es podran crear nous tractaments per lluitar-hi i trobar-hi possibles cures”.
Coma: Aporta un bri d’esperança per a totes aquelles persones que pateixen malalties autoimmunes, càncer, malalties infeccioses emergents, Alzheimer, esclerosi múltiple
Més qualitat, foment i homologació de la formació professional
Durant la sessió del Consell General d’aquest dijous -la darrera d’aquest període de sessions-, també s’ha aprovat el projecte de llei de modificació de la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà (LOSEA), que s’encamina millorar el contingut acadèmic de la formació professional del país, homologar-la als estudis de les mateixes característiques d’arreu d’Europa i, “en conseqüència, oferir als joves un millor futur laboral”, tal com ha defensat la consellera general Demòcrata, Sandra Codina. Aspecte que, de retruc, “posarà fil a l’agulla a l’actual manca de mà d’obra qualificada que pateixen moltes empreses del país”.
Així, amb els canvis a la llei, ha detallat Codina, es consolida l’ensenyament per competències a la formació professional, s’incorpora a l’oferta la Formació Professional Inicial, nou nivell de dos anys de durada i destinat als alumnes que superin la segona ensenyança, i es redueix de tres a dos anys l’actual Batxillerat Professional. Els canvis posen aquest sistema “al nivell que es mereix”, que és el mateix que el de l’ensenyament universitari.
Codina: Posem aquest sistema al nivell que es mereix, que és el mateix que el de l’ensenyament universitari
Sense marxar de l’àmbit educatiu, també s’ha aprovat el Projecte de llei de creació del Marc andorrà de qualificacions, encaminat a garantir la qualitat educativa i promoure “l’aprenentatge permanent al llarg de la vida”, ha celebrat Costa; així com la presa en consideració de la Proposició de llei de taxes de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA), per “dotar l’agència d’una nova font de recursos perquè pugui seguir complint amb les seves atribucions”, ha detallat la consellera Demòcrata Núria Rossell.
La Proposta d’acord de joventut ja és una realitat
Aquesta sessió del Consell General també serà recordada per l’aprovació, de manera unànime, de la Proposta d’acord de Joventut, amb 72 encomanes encaminades a millorar la qualitat de vida dels joves del país i oferir-los un futur amb més oportunitats. La proposta s’ha treballat en diferents estadis, el primer entre les seccions joves de totes les forces del país, el segon entre els grups parlamentaris i finalment, amb el consens absolut, s’ha votat a la Cambra. Després de mesos de treball, avui s’ha fet el darrer pas perquè aquest document esdevingui una realitat.
En la seva intervenció, Codina ha volgut ressaltar que la proposta d’acord ha posat en valor la importància de les seccions joves dels partits, de les associacions juvenils i del Fòrum Nacional de la Joventut. Ho ha fet, “des del millor vessant: demostrant com són de vàlides i necessàries”, ha manifestat.
Codina: La proposta d’acord ha posat en valor la importància de les seccions joves dels partits, de les associacions juvenils i del Fòrum Nacional de la Joventut
Per últim, també s’ha aprovat l’informe del Programa estadístic 2020. La consellera Demòcrata Berna Coma n’ha destacat “l’elevat grau de compliment de les 165 activitats estadístiques”. Concretament, del 88%, pel 69% del 2018, el primer any que es va presentar l’informe al Consell.