Adrià PalmitjavilaArticles d'opinió

La nostra COP26

“Submisos i dèbils.” Així ha definit Greenpeace els acords a la COP26 de Glasgow. “Descafeïnada”, és una de les altres paraules que més utilitzen els experts en canvi climàtic per resumir la cimera. També s’ha sentit “insatisfacció” per part d’ONG, així com “acords insuficients i poc compromesos”. Els negociadors dels prop de 200 països participants no han assolit un compromís ferm per tenir una línia estratègica clara i optimista en la lluita contra l’escalfament global. La part positiva és que la COP26 ha remogut consciències, ha fet arribar a tots els racons del món el missatge que la crisi climàtica és un problema molt greu que canviarà la nostra manera de viure i que afectarà sobretot les noves generacions.

Amb tot, que les grans potències no hagin arribat a un acord satisfactori no s’ha de traslladar en un comportament poc compromès per part nostra. La responsabilitat és seva, però també nostra. Hem de donar exemple. Recordava la ministra Calvó a la COP26 que Andorra és responsable d’un 0,001% de les emissions mundials de CO2, però que aquesta dada “no farà eludir les nostres responsabilitats”. Així, lluitar contra el canvi climàtic i deixar un futur millor també vol dir agafar l’autobús en lloc del cotxe, comprar productes de quilòmetre zero, evitar marques d’alimentació que abusin dels plàstics d’un sol ús, reciclar, tancar la llum de l’habitació i l’aixeta quan no la utilitzem o fer un ús responsable de la calefacció. A escala mitjana, també vol dir construir edificis sostenibles, apostar per les energies renovables, buscar alternatives de transport que descongestionin el país de vehicles, seguir fomentant la nostra agricultura i ramaderia o apostar per projectes com el de fer d’Andorra el primer país Reserva de la Biosfera.

Són accions individuals i de país, que sumen i que hem de seguir fent malgrat el que surti de les grans cimeres. Mentrestant, confiem que la COP27, que se celebrarà a Egipte el 2022, sí que suposi un punt d’inflexió real i compromès amb la lluita contra un problema improrrogable.

 

Article d’Adrià Palmitjavila, membre de la Secció Jove de DA, publicat al Diari d’Andorra el 16 de novembre del 2021.

Etiquetes: Adrià Palmitjavila, Articles d'opinió

Articles relacionats

Preservar els usos i costums d’Andorra
Trobades que enriqueixen la nostra tasca legislativa