Adrià EspinetaArticles d'opinió

Negant el que és evident

D’ençà l’inici de la pandèmia hem vist com la majoria d’Estats han fet grans esforços per mitigar, en la mesura possible, els efectes adversos de la Covid, alhora que la població responia majoritàriament amb responsabilitat i sentit comú, protegint i protegint-se del contagi.

Quan els països van començar a cridar a la vacunació, molts vam veure amb esperances renovades una llum al final del túnel, que ha permès, entre d’altres, relaxar mesures i assolir, en determinats moments, una normalitat gairebé equivalent a la d’abans. Malgrat tot, una –afortunadament– petita part de la població va començar a qüestionar la vacunació, esgrimint gran varietat d’arguments, entre els quals preval el de la “decisió personal”. En efecte, la vacuna està en fase experimental. Pot ocasionar efectes adversos. Certament, com qualsevol medicament. Però les dades atorguen un element d’absoluta certesa: són efectives per prevenir el contagi. La Comissió Europea va publicar el 23 de novembre un gràfic que ràpidament s’ha difós. L’he emprat amb amics meus que formen part d’aquest percentatge que “per decisió personal” i por als “efectes adversos” no volen posar-se la vacuna, mentre molts d’ells es queixen, alhora, de pagar tests per entrar a restaurants o al cinema.

El gràfic mostra la relació directa entre els índexs de vacunació entre població amb pauta completa i les defuncions derivades de la Covid, dins la UE. Ve a demostrar una realitat fàctica: com més elevat és l’índex de vacunats, més reduït és el nombre de defuncions. Països com Irlanda o Portugal, amb un 93% i un 92% respectivament, tenen ràtios de 15 i 10 defuncions per cada milió d’habitants. Altres com Romania i Bulgària, amb un 43% i un 29%, tenen una ràtio de 267 i 325 cadascun. Destaca Malta, el més proper a Andorra en nombre d’habitants, que amb un 92% de vacunats, té 0 defuncions per cada milió d’habitants.

La protecció del sistema sanitari mitjançant la protecció individual i col·lectiva és una de les fites del nostre Govern. Les dades de l’UCI esgarrifen, 16 persones ingressades de les quals 13 no vacunades. I encara veiem una oposició disposada –contra sensus communis– a demanar la dimissió del ministre de Salut sense adonar-se que, sortint del “consens sanitari” que per sort s’ha mantingut, només ajuden a donar ales als grups minoritaris que continuen negant el que és evident: les vacunes són eficaces per protegir-nos.

 

Article del president de la Secció Jove, Adrià Espineta, publicat al Diari d’Andorra el 19 de desembre del 2021. 

Etiquetes: Adrià Espineta, Articles d'opinió

Articles relacionats

Covid, mesures, salut i economia
Any nou, nous propòsits