Consell GeneralGrup Parlamentari DemòcrataNotícies

La Llei de protecció civil coordinarà la resposta davant possibles catàstrofes i emergències

1 comentari

El Consell General ha aprovat aquest dijous, amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris excepte el socialdemòcrata que s’ha abstingut, la Proposició de llei qualificada de protecció civil, entrada pels grups de la coalició (Demòcrates, GPL i Ciutadans Compromesos). El text permetrà ordenar, planificar, coordinar i establir els procediments de direcció dels diferents serveis públics davant de situacions de catàstrofe i/o d’emergència. També determinarà l’obligatorietat d’elaborar un mapa de riscos que establirà la identificació i ubicació de les zones perilloses per facilitar les tasques de prevenció i actuació. A més, recupera la figura històrica del sometent.

Tal com ha explicat la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Ester Molné, “regular i planificar la protecció civil és una recomanació de les Nacions Unides”. Així, en casos d’emergències i catàstrofes, cal que “els diferents serveis públics i administracions implicades estiguin coordinades i dirigides de manera clara i coherent, perquè la resposta sigui eficaç”. La llei preveu, en aquest sentit, “un sistema de coordinació i direcció unitària”, així com “una sèrie de mesures per garantir la seguretat de les persones”, relacionades amb l’evacuació, la restricció d’accés i fins i tot el confinament, “sempre respectant els drets fonamentals”.

El text, entrat per la coalició, recupera la figura història del sometent i crea el Centre Nacional d’Emergències sota el número 112

Un altre punt destacat de la llei és la creació del Centre Nacional d’Emergències, sota el número de telèfon 112, que esdevindrà una estructura de coordinació dels serveis operatius per centralitzar i coordinar totes les trucades de la població i derivar-les als respectius serveis d’emergències. Finalment, i pel que fa a la recuperació de la figura del sometent, deixa de ser un cos armat i de tenir funcions en matèria d’ordre públic. Sí que tindrà les funcions de “donar suport en les necessitats de socors i ajuda mútua que es puguin crear en situacions d’emergència”, ha detallat la consellera taronja.

Reconeixement i validació de l’experiència

Un altre punt destacat de l’ordre del dia de la sessió parlamentària d’aquest dijous ha estat l’aprovació del Projecte de llei de creació del sistema de validació dels aprenentatges basats en l’experiència (VAE). La llei “posa al nivell que es mereix l’educació adquirida a través dels aprenentatges no formals, és a dir, l’oferta no reglada, i dels aprenentatges informals, fruit de les experiències personals i de la trajectòria professional de la persona”, ha exposat la consellera Demòcrata Sandra Codina en la seva intervenció.

Així, amb l’entrada en vigor de la llei tota persona que pugui acreditar tres anys d’experiència laboral podrà accedir als circuits de la VAE i “validar de manera oficial els coneixements adquirits”. Codina també ha celebrat que el text és també un incentiu perquè la ciutadania es formi durant tota la seva vida i fomenta “una societat més igualitària, menys excloent i que ofereix més oportunitats”.

Finalment, ha quedat aprovat el Projecte de llei de modificació de la Llei sobre la introducció de l’euro en el marc l’Acord monetari signat entre Andorra i la Unió Europea. Un nou pas en el compromís d’Andorra, tal com ha ressaltat el conseller Demòcrata David Montané, amb la “lluita contra el blanqueig de capitals, la prevenció del frau i la falsificació i a desenvolupar legislació en matèria bancària i financera”, a través de l’adaptació del cabal comunitari relatiu a aquests aspectes.

Etiquetes: Consell General, Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Demòcrates d’Escaldes lamenta que la majoria no sumi el projecte de pisos socials a la política de país
Aprovat el Codi de Família, que s’adapta a les noves realitats i diversitat de la societat andorrana