La llei d’actuacions urgents en matèria de desenvolupament econòmic, habitatge i educació, que vam aprovar aquest dijous al Consell General, dona continuïtat al conjunt de mesures dutes a terme els darrers mesos per protegir el poder adquisitiu de la ciutadania en l’actual context inflacionista. Mesures com l’augment del salari mínim (per dues vegades), l’augment dels sous inferiors al salari mitjà o la gratuïtat del transport públic per a tota la població. També dona continuïtat a les polítiques d’habitatge desplegades els darrers anys per actuar contra la manca d’oferta al mercat, especialment pel que fa al lloguer i, més especialment, pel que fa al lloguer a preu assequible.
Així, amb aquesta llei s’impulsaran, via un crèdit extraordinari i suplement de crèdit al pressupost d’aquest 2022, i també a través de plurianuals per als anys vinents, projectes estratègics en matèria d’habitatge, educació i digitalització, que representen un esforç econòmic per a les arques de l’Estat, però sense cap dubte necessari. Tenint en compte la urgència de la situació, les previsions incertes pels propers mesos i les necessitats actuals de la població, calia desenvolupar-les ja: no seria ni just ni efectiu dilatar-les en el temps, ni esperar a iniciar-les amb el pressupost de l’any vinent.
En matèria d’habitatge, s’aprovisionen 16,2 milions per als 44 habitatges a preu assequible a la Borda Nova, 11 milions per a la compra d’habitatges buits per poder reconduir-los en habitatges de lloguer a preu assequible, més 8 milions per al lloguer d’habitatges buits, també amb el mateix objectiu. Són, per tant, 35 milions d’euros en polítiques d’habitatge especialment encarades a aquelles persones que més estan patint que i més ho necessiten.
Són, per tant, 35 milions d’euros en polítiques d’habitatge especialment encarades a aquelles persones que més estan patint que i més ho necessiten
Relacionat amb l’habitatge, però també amb polítiques socials, es destina més d’un milió d’euros per reformar dues plantes del nou Centre Residencial d’Educació Intensiva, el CREI, i habilitar 12 habitatges tutelats.
En matèria de digitalització, es destinen vora 2,5 milions a reforçar els processos de l’Administració Pública i millorar la interacció amb el ciutadà, a més de 400.000 euros per avançar en la transformació digital del sector privat, i poder donar a les empreses eines tant per créixer com per adaptar-se a les noves realitats.
Pel que fa a les polítiques d’educació, s’injecten fins a 6 milions d’euros per ampliar la Universitat d’Andorra i cobrir les necessitats creixents d’espai per l’increment progressiu d’alumnes que està tenint. Es tracta d’un projecte ambiciós per consolidar l’Ensenyament Superior al país, posant el focus en Sant Julià de Lòria.
Són totes elles accions molt importants, que se sumen a les aprovades els darrers mesos i que evidentment tindran continuïtat. Properament en sotmetrem de noves al Consell General, com una nova pròrroga als contractes de lloguer, i les que contemplarà el Pressupost pel 2023.
La situació en la qual ens trobem, la incertesa del moment, el patiment de moltes famílies demanen la implicació de totes les forces polítiques perquè els textos legislatius s’encarin des d’un esperit constructiu, amb la voluntat de participar en el diagnòstic i de contribuir a assolir les solucions més transversals i efectives en benefici de la nostra ciutadania.
Article del president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, publicat a El Periòdic d’Andorra el 8 d’octubre del 2022.