Articles d'opinióJordi Vilanova

Les prioritats de la majoria

La majoria d’Escaldes-Engordany ha aprovat dos projectes que costaran gairebé 12 milions d’euros a les arques comunals: 5,2 milions per al projecte Caldes i 6,7 per a l’aparcament de l’església. Són dos projectes necessaris per revitalitzar la part alta de la parròquia i tornar-li a donar l’activitat turística i comercial que mereix, fins aquí res a dir. Però sí que hi ha molt a dir pel que fa al cost total, els tempos d’execució i la gestió que n’ha fet la majoria.

Caldes acaba costant molt més del previst inicialment, pel retard que ha acumulat i per altres aspectes com el percentatge d’honoraris que cobraran els impulsors del projecte. Pel que fa a l’aparcament de l’església, el context actual inflacionista acaba suposant que cadascuna de les 100 places que oferirà costen 60.000 euros, mentre que les més de 600 places de l’aparcament de l’Escalé haurien costat menys de 30.000, és a dir, la meitat. Però aquest aparcament, que els consellers Demòcrates sempre hem defensat com a prioritari i que s’hauria pogut iniciar només començar el mandat, ha estat encallat per la majoria. Ara han optat per la concessió, però ja s’han perdut almenys tres anys.

L’aparcament de l’Escalé és indispensable per dotar d’activitat la part alta i també, precisament, per donar sentit al projecte Caldes. Sense un pàrquing de grans dimensions i que permeti als turistes accedir-hi fàcilment, no se li podrà treure el rèdit que pretén la majoria.

Pel que fa als tempos, s’han aprovat dos projectes en uns moments en què els preus de la construcció estan pels núvols i, a més, el fet d’executar-los a la vegada suposa fer dues obres a molt poca distància física. En conseqüència, causarà perjudicis als veïns i problemes de mobilitat. No és això el que mereix la part alta de la parròquia. Els consellers Demòcrates no estem en contra de Caldes ni de l’aparcament de l’església, però estem a favor de prioritzar. Possiblement ara no era el moment d’adjudicar Caldes, mentre que l’aparcament de l’església hauria d’haver servit com a complement de l’aparcament de l’Escalé.

És important tenir un bon projecte, però també ho és el moment en què decideixes tirar-lo endavant.

Article del conseller de Demòcrates al Comú d’Escaldes-Engordany, Jordi Vilanova, publicat al Diari d’Andorra el 4 d’octubre del 2022.

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Vilanova

Articles relacionats

Pla de xoc a la justícia
Injecció per a habitatge, educació i digitalització