La consellera general Demòcrata Meritxell López ha participat, aquest dijous i divendres, a la 23a sessió d’hivern de l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA), que s’ha celebrat a Viena (Àustria). Les perspectives parlamentàries sobre el futur de l’OSCE i els reptes que la intel·ligència artificial planteja en l’àmbit de la seguretat han centrat el gran gruix dels debats en aquests dos dies de sessió, uns debats en els quals ha intervingut la consellera Demòcrata, que també és cap de la delegació andorrana en l’organisme internacional. Així mateix, López també ha intervingut davant els seus homòlegs europeus en el debat sobre la guerra a Ucraïna i en el de la seguretat europea al futur immediat, tenint en compte sobretot l’atenció als col·lectius més vulnerables.
Pel que fa a la intervenció sobre la intel·ligència artificial, i davant la Comissió d’Afers Econòmics, Científics, Tecnològics i Mediambientals de l’OSCE, ha refermat la necessitat de “cooperació entre els països de l’OSCE-PA vist que la naturalesa d’aquesta tecnologia i les seves capacitats dificulten predir l’impacte i l’abast de qualsevol ús indegut”. López ha afegit que l’OSCE-PA és “una plataforma potent per liderar aquest camí, garantint la protecció drets humans, la privacitat, la transparència i l’ús ètic i veraç de la informació”. Per aquest motiu, “és necessari que els països dotin el seu sector públic dels recursos i les capacitats per abordar qualsevol fil potencial sobre la seguretat pública i la societat civil i alhora, proporcionin els recursos per garantir una millor conscienciació de la seva població sobre els riscos de la intel·ligència artificial”.
Pel que fa a la intervenció sobre les perspectives parlamentàries de l’OSCE, la consellera Demòcrata ha posat de manifest que l’actual context (postpandèmia, inflació i guerra a Ucraïna) està agreujant les desigualtats socioeconòmiques, motiu pel qual ha defensat la necessitat d’enfortir la cooperació entre els estats membres per assolir unes societats més cohesionades.
La consellera Demòcrata referma la necessitat d’enfortir la cooperació entre estats per reduir desigualtats, sobretot en països en conflicte
Finalment, i respecte a la guerra a Ucraïna López, en nom d’Andorra, ha condemnat l’actuació de Rússia, la qual vulnera la Carta de les Nacions Unides i l’Acta Final d’Hèlsinki, així com del Dret Internacional Humanitari. López ha recordat que el Principat s’ha adherit “a les sancions imposades per la UE com a resposta a l’agressió de Rússia i hem acollit refugiats ucraïnesos“. La consellera general ha conclòs la seva intervenció lamentant que, “en el segon aniversari d’aquesta guerra, és una tragèdia que no ens podem permetre, ja que implica patiment de la població civil”.
També durant la sessió d’hivern López, juntament amb el conseller Pol Bartolomé, ha donat suport a una declaració impulsada per la Xarxa de joves parlamentaris de l’OSCE-PA, on es demana un alto el foc immediat i permanent a Gaza així com la condemna dels atacs contra civils comesos per Hamas el passat 7 d’octubre.
Durant aquests dos dies López i la resta d’integrants de la delegació andorrana (Carles Naudi d’Areny-Plandolit, Pol Bartolomé i Noemí Amador) han mantingut diverses reunions bilaterals, així com una trobada amb el president del Consell Nacional Wolfang Sobotka i la presidenta del Consell Federal Margit Göll, del Parlament austríac.