Articles d'opinióPere Marsenyach

Ampliació del tercer pagador

El tercer pagador és el règim pel qual la CASS abona directament al prestador de serveis les despeses que són a càrrec de la Seguretat Social. Gràcies a això, el ciutadà que es beneficia d’aquest règim si va, per exemple, a comprar un medicament a la farmàcia o a fer-se una radiografia, no ha d’abonar la totalitat del cost i esperar que la CASS li retorni al cap d’uns dies la part proporcional establerta (majoritàriament el 75%). Només ha de pagar el que no abona la Seguretat Social (majoritàriament el 25%).

El tercer pagador es concedeix a ciutadans amb importants dificultats econòmiques, pacients amb patologies cròniques o que estan sent sotmesos a un tractament especialment costós. També s’aplica en el cas de les visites a urgències de l’hospital i, des de fa prop de tres anys, a tota la ciutadania quan visita el seu metge referent.

L’increment dels costos dels medicaments i dels serveis, lligat a l’encariment del cost de la vida, ha elevat la importància d’aquest règim i la necessitat de fer-lo extensiu a més col·lectius, per ajudar aquelles persones que més ho necessiten. Perquè, malgrat que al final de comptes el cost del servei acaba sent el mateix per a una persona que té tercer pagador i una que no, per a molta gent haver d’abonar per endavant una quantia econòmica elevada (per exemple, per fer-se una analítica, ressonància, tractament odontològic, etc.) implica un esforç important i potser privar-se d’altres necessitats, almenys durant uns dies.

És aquest el motiu que ha motivat l’ampliació del règim del tercer pagador a dos col·lectius especialment vulnerables, i amb risc de patir situacions com les que he esmentat: la gent gran i les persones amb discapacitat. En aquest sentit, el primer pas d’aquest compromís es va dur a terme l’octubre de l’any passat, quan es va fer extensiu el tercer pagador en actes diagnòstics i mèdics per a les persones majors de 65 anys. El gener d’aquest any, es va aplicar la mateixa cobertura per a les persones amb discapacitat (valorades per la Conava amb un grau de menyscabament igual o superior al 33%), i un mes després es va incorporar també la prestació odontològica per als dos col·lectius.

Finalment, des d’aquesta setmana, s’ha ampliat el tercer pagador per a les persones majors de 65 anys en els productes farmacèutics i medicaments, mesura que entrarà en vigor per a les persones amb discapacitat el 20 de novembre. Així, aquests dos col·lectius només han d’abonar el 25% del cost dels productes farmacèutics i medicaments amb recepta. Pel que fa al 75% restant, la CASS l’abona a les farmàcies en un termini màxim d’una setmana, prèvia facturació mitjançant el full electrònic.

Des d’aquesta setmana, s’ha ampliat el tercer pagador per a les persones majors de 65 anys en els productes farmacèutics i medicaments, mesura que entrarà en vigor per a les persones amb discapacitat el 20 de novembre

És una excel·lent notícia. És també un pas més cap a l’ampliació del règim del tercer pagador a més sectors de la població. Fet de manera gradual, progressiu, quan tecnològicament és viable, i prioritzant sempre aquells col·lectius que més ho puguin necessitar. Un pas que, a més, s’ha fet sense grans incidències a les farmàcies, gràcies també a la predisposició que han mostrat els farmacèutics, malgrat que els impliqui un augment de les gestions administratives. També han ajudat en la comunicació als usuaris, en aquells casos en què se sorprenen amb el cost final del medicament perquè desconeixien la mesura.

L’ampliació del tercer pagador un bon exemple d’una mesura necessària, dut a terme gràcies a la col·laboració de totes les parts implicades i seguint els tempos necessaris perquè el seu resultat sigui un èxit. De la mateixa manera que s’està fent amb l’entrada dels psicòlegs a la CASS i la introducció de la recepta electrònica.

 

Article del conseller general del Grup Parlamentari Demòcrata, Pere Marsenyach, publicat al BonDia el 21 de setembre del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Pere Marsenyach

Articles relacionats

Projectes que mereixen debat
Sant Julià, vila educadora