La contaminació per plàstics és un dels principals problemes mediambientals als quals està sotmès el nostre planeta, segons l’ONU. Per acabar-ho d’agreujar, en l’últim any i a causa de la pandèmia que estem vivint, el consum de plàstics d’un sol ús s’ha incrementat notablement.
L’organització mediambiental Ecoembes estima que, durant el 2020, s’han recollit a Espanya un 15% més de residus dels contenidors grocs respecte a l’any anterior. És a dir, tots els beneficis que va tenir per al medi ambient el fet que ens tanquéssim a casa dos mesos, sembla que ho hem contrarestat amb l’abocament desmesurat de plàstic i altres envasos a la natura.
Els nostres hàbits han canviat, sobretot amb tot el que fa referència a consumir molt més ‘per emportar’. És en aquests moments que em pregunto si no seria bo recuperar aquells vells costums de retornar tots els envasos als establiments, com s’havia fet amb els pots de vidre de la llet, per exemple. Semblaria ser que els bons costums de les nostres àvies són aquells que hauríem de tornar a implantar, encara que sovint ens sembli que en la nostra vida frenètica no hi hagi temps a perdre per retornar un envàs.
Cada cop més veiem com països del nostre entorn estan aprovant mesures per reduir el consum de plàstics d’un sol ús. Andorra també s’hi sumarà, a través de l’avantprojecte de Llei d’economia circular que s’està treballant. En un país tan petit com el nostre, en el qual el principal atractiu és el nostre medi natural, és de vital importància prendre mesures per reduir l’impacte dels plàstics d’un sol ús, així com altres envasos no plàstics que poden ser substituïts per alternatives menys nocives per al nostre entorn.
És de vital importància prendre mesures per reduir l’impacte dels plàstics d’un sol ús, que poden ser substituïts per alternatives menys nocives per al nostre entorn
A partir del juliol d’aquest any a Espanya es prohibiran les palletes, els bastonets o els plats i la coberteria d’un sol ús, mentre que a França també ha entrat en vigor una llei contra el malbaratament que aposta per l’economia circular i que té com a objectiu assolir el reciclatge del 100% dels envasos de plàstic, així com prohibeix a partir del 2022 tots els productes envasats amb film de plàstic. Andorra hauria de seguir aquesta línia, fins i tot ser encara més ambiciosos, incidint especialment en disminuir el malbaratament alimentari, incentivant les empreses perquè apostin per l’economia sostenible en les seves tres vessants, fomentant l’educació per al reciclatge correcte, així com aplicar nombroses mesures que apostin per una economia circular, per reduir així al màxim la generació de residus.
Per sort, som moltes les persones que, amb els anys, ens hem anat conscienciant de la problemàtica i, dia rere dia, ens replantegem certs usos que fem dels envasos de plàstic. Però no és suficient, falta una implicació decidida de les empreses i les administracions. Celebro que els diferents comuns i Pirinenca de Serveis hagin impulsat una campanya per potenciar el reciclatge, ara faltaria continuar amb altres campanyes per incidir en el fet que podem evitar utilitzar un gran percentatge dels envasos que consumim diàriament.
Vull pensar que, per a les generacions futures, serà evident reprendre tots aquests bons costums i deixar de veure els envasos innecessaris com una mera facilitat per a la nostra vida. Però perdo l’esperança en veure l’increment de deixalles en els nostres boscos, sobretot fruit de trobades per practicar el famós ‘botellón’. No entenc com alguns joves arriben a generar tals atemptats contra el medi ambient quan precisament ells són la primera generació, després de molt temps, que s’han educat a l’escola amb l’aprenentatge de bones pràctiques en matèria de reciclatge.
Perdo l’esperança en veure l’increment de deixalles en els nostres boscos, sobretot fruit de trobades per practicar el famós ‘botellón’
M’agradaria que, almenys les persones que us decidiu a llegir l’article, feu el simple exerperdo l’esperança en veure l’increment de deixalles en els nostres boscos, sobretot fruit de trobades per practicar el famós ‘botellóncici de canviar un parell d’hàbits, contribuint així a revertir la situació actual. I si no se us acudeix cap idea, demaneu als vostres fills petits, que de ben segur us sorprendran!
Article de la vicepresidenta segona de l’Executiva de Demòcrates, Cristina Serra, publicat a El Periòdic d’Andorra el 3 d’abril del 2021.