Articles d'opinióGemma Riba

Boscos resilients i multifuncionals

En el marc del Dia mundial dels boscos, el 26 de març vam tenir l’oportunitat d’escoltar la conferència Nous reptes en la sostenibilitat dels boscos pirinencs, de la mà de l’enginyer forestal i especialista en silvopascicultura Jaume Hidalgo, acompanyat per Lydia Magallon. La conferència ens va recordar la importància dels boscos i la necessitat de fer-ne una gestió plural, global i coordinada –i més en un context de canvi climàtic–, per garantir-ne la seva salut, preservar els seus béns i perseverar en els serveis ecosistèmics que ofereixen.

Hidalgo ens va exposar com contribuir-hi, a partir d’una triple resiliència.

D’una banda, aclarint  les masses arbrades i reduint-ne la densitat, fent una tria selectiva dels diferents arbres. D’altra banda, és necessari recuperar feixes i prats a l’erm, que s’han emboscat al llarg dels anys, a fi de “diversificar el mosaic” i restablir tallafocs naturals, tenint en compte que la neteja del sotabosc és essencial per mantenir el bosc saludable, reduir-ne la densitat i prevenir el risc d’incendi. Finalment, cal propiciar la maduresa del bosc i afavorir la complexitat i diversitat ecològica.

Com deia, aquesta triple resiliència és cabdal per afrontar el canvi climàtic i garantir la multifuncionalitat dels boscos.

El passat mes de novembre l’Andorra Recerca i Innovació (ARI), va fer públics els resultats del primer Inventari Nacional Forestal d’Andorra. Una estratègia lligada a l’economia circular, tot promovent la resiliència forestal en el marc del canvi climàtic, amb l’objectiu de donar suport i dades. Una eina de ben segur útil, que ens permet millorar el coneixement dels boscos, xifrar la seva capacitat d’embornal i fer el seguiment de la seva evolució.

Paral·lelament, la mateixa ARI s’ha adherit al projecte de col·laboració transfronterera Cooptree, per desplegar una base de coneixement i intercanvi d’experiències en l’adaptació dels boscos a les sequeres i canvi climàtic. Ho farà a través de l’anàlisi de la diversitat forestal, la silvicultura adaptativa i la valorització de productes de bosc. Tots ells potencials adaptatius que cal integrar per augmentar la resiliència dels boscos davant l’escalfament global.

Pel que fa a l’àmbit legislatiu, el títol V de la Llei 7/2019 de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge incideix en la gestió de les masses forestals. En aquest sentit, referma el que els Comuns fa anys que fan: unir esforços i coneixements forestals per una millor gestió dels boscos.

Actualment, els plans de gestió dels comuns defineixen i tenen en compte aquesta triple resiliència dels boscos i la seva multifuncionalitat. Com en un pla d’urbanisme, estableixen una zonificació amb usos concrets com la producció de fusta, la preservació de boscos madurs, la recuperació de prats o espais oberts. Es busca mantenir-ne la biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic, a través d’un pla de gestió que indica les prioritats d’intervenció tenint en compte la multifuncionalitat dels boscos i també, és clar, el pressupost disponible. Val a dir que els recursos que s’hi destinen van a l’alça. El Comú d’Ordino, per exemple, ha doblat la partida pressupostària en un any.

Uns boscos sans són i seran uns boscos menys vulnerables, resilients i multifuncionals

Uns boscos sans són i seran uns boscos menys vulnerables, resilients i multifuncionals. En un país com el nostre, són part de la nostra identitat, del paisatge i garants del nostre futur; aliats per adaptar-nos al canvi climàtic, mitigar l’escalfament global i garantir l’aigua blava. Així doncs, hem de seguir unint esforços i mitjans per fer-los resilients, explicar les actuacions que s’hi fan, donar a conèixer les seves funcionalitats i, perquè no, explorar-ne d’altres, com podrien ser les finalitats terapèutiques. Cuidar els boscos és una inversió en benefici de tots.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata Gemma Riba, publicat al BonDia l’11 d’abril del 2024.

Etiquetes: Articles d'opinió, Gemma Riba

Articles relacionats

Temporada complicada
Sant Jordi andorrà