Articles d'opinióCarol Puig

Consell Obert: explicar, apropar, implicar

Apropar la institució del Consell General a la ciutadania i explicar, des de la proximitat, la tasca que s’hi desenvolupa; aquests són els aspectes fonamentals sobre els quals gira el projecte Consell Obert. Una iniciativa transversal, impulsada des de Sindicatura només començar aquesta legislatura. Pensada perquè arribi a totes les edats, perquè tan important és implicar els adults en la tasca legislativa, com inculcar valors democràtics i dotar de coneixements en política els infants. D’aquesta manera, poden conèixer millor les institucions i incrementar el seu sentiment de pertinença i d’identitat amb Andorra.

El Consell Obert, que vam presentar públicament dijous passat la subsíndica general, Sandra Codina, i les secretàries de Sindicatura, Maria Àngels Aché i jo mateixa, està cridat a ser un punt de reflexió, debat, diàleg i confiança amb la societat civil. Per la part que em toca, durant la presentació vaig explicar les iniciatives adreçades als infants i joves. Els volem implicar, per exemple, a través de visites amb un marcat component lúdic, participatiu i vivencial. Perquè la gaudeixin, la recordin i connectin així millor amb la institució parlamentària.

Volem implicar els joves a través de visites amb un marcat component lúdic, participatiu i vivencial

D’aquesta manera, a partir del curs vinent, tots els centres del país podran sol·licitar visites dels seus alumnes del darrer curs de primera ensenyança, tant a la Casa de la Vall com al Consell General. Seran visites dinàmiques, on es farà molt ús de la història i de les anècdotes per captar la seva atenció, i es complementaran amb tallers perquè aprenguin jugant. En aquests, es podran provar els tradicionals abillaments i fer-se fotografies, fer manualitats relacionades amb la història del Consell, o jugar al Joc de l’Oca de la Casa de la Vall.

També podran visitar l’hemicicle del Consell General, un dels moments que més entusiasme genera als alumnes, perquè han vist sessions per la tele, fotografies als mitjans escrits… Sempre els fa gràcia veure on s’asseuen els síndics generals, què fan els consellers i les dinàmiques de les sessions. Podran preguntar, asseure’s a les cadires de l’hemicicle, fins i tot tocar la campana que dona el tret de sortida a les sessions.

A més, la visita es podrà complementar amb tallers didàctics que els alumnes treballaran les setmanes prèvies a aquesta, partint d’un material que s’enviarà a les escoles.

Aquesta és la part que el Consell Obert reserva per als més petits, però també compta amb propostes per als alumnes de segona ensenyança, batxillerat i, fins i tot, universitaris. Amb el mateix objectiu comú: apropar-los la tasca parlamentària des de les mateixes persones que la integren, que es puguin posar en el rol dels consellers i conselleres generals i entenguin la rellevància de les seves institucions.

No obstant això, i tal com diu el propi nom del projecte, el Consell Obert no és un concepte tancat. El primer estadi serà al setembre per als centres educatius, però durant els pròxims quatre anys s’impulsaran moltes altres propostes per fomentar la participació ciutadana a totes les franges d’edat. A través d’una comunicació propera, una formació sense alliçonaments i una crida sincera a la implicació. Per escurçar distàncies entre institucions i ciutadans, reforçar els coneixements i incrementar el compromís de la societat.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Carol Puig, publicat al BonDia el 6 de juliol del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carol Puig

Articles relacionats

Administració 3.0
La salut del català a Andorra