Articles d'opinióDaniel Mandicó

Diversificar per ajudar

Fa just una dècada, i encara immersos en els estralls de la crisi econòmica del 2008, Andorra confiava la totalitat del seu deute en els bancs del país. Deu anys després, i immersos en la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19, la situació ha tingut una evolució i presenta una foto molt diferent. El 2020 el deute bancari nacional ha representat el 15% de la totalitat, mentre que el 85% restant s’ha diversificat en altres creditors. Aquest canvi en els percentatges ve motivat per una política ferma de diversificació que s’ha dut a terme amb treball, negociacions i picant molta pedra.

L’emissió internacional per refinançar el deute actual, de fins a 500 milions d’euros i anunciada la setmana passada pel ministre Eric Jover, culmina tota la feina feta la darrera dècada, millora la capacitat de resiliència i segueix refermant la nostra credibilitat com a Estat seriós i solvent. Un fet que de ben segur es notarà en les properes avaluacions de les principals agències de ràting internacionals.

Es notarà per fets com que aquesta emissió es llistarà a Luxemburg, plaça financera de primer ordre i que també empra la Unió Europea. Tindrà un tipus d’interès inferior al del mercat nacional, fet directament beneficiós per a Andorra. Pel que fa al venciment s’aconsegueix guanyar marge, ja que serà de deu anys, molt per sobre la mitjana del deute actual, de poc més de dos anys.

A més seran bons verds, socials i sostenibles, aspecte que s’alinea amb la política de país compromès amb el medi ambient i la sostenibilitat. L’emissió es farà de la mà de Crédit Agricole i Banco Santander, tot i que les entitats andorranes actuaran com a col·locadores secundàries.

Seran bons verds, socials i sostenibles, aspecte que s’alinea amb la política de país compromès amb el medi ambient i la sostenibilitat

Quan se subscrigui l’emissió internacional el deute quedarà diversificat de la següent manera: el 4% deute bancari andorrà, el 51% emissió de deute andorrà, el 43% emissió de deute internacional i el 2% provinent d’institucions internacionals. Una situació pràcticament inversa a la de fa una dècada i que dona tranquil·litat per poder seguir centrar-nos en el que ara és realment important i essencial: tenir una capacitat financera adequada per ajudar el teixit empresarial i la població d’Andorra en aquests moments tan difícils.

 

Article de Daniel Mandicó, membre de l’executiva de Demòcrates, publicat el 23 de febrer al Diari d’Andorra.

Etiquetes: Articles d'opinió, Daniel Mandicó

Articles relacionats

La llei per als nostres ramaders i agricultors
Ànims i gràcies!