Adrià EspinetaArticles d'opinió

Domus concilii

L’11 de març es va inaugurar l’exposició Casa de la Vall, domus concilii, en un exercici fet des de la Sindicatura que, a manca de Museu Nacional, esdevé necessari per donar bona mostra de la història d’Andorra. I és que al cap de casa de Casa de la Vall, hom hi retrobarà un recorregut per la història del parlamentarisme andorrà, de forma didàctica per explicar els nostres gairebé vuit segles d’història parlamentària, un tresor en si mateixa, ja que tret del Gran Consell General de San Marino (s.XII), pocs països poden fer gala de parlamentarisme al llarg de la seva història com ho pot fer el nostre.

Un procés evolutiu de llarg recorregut, d’ençà les reunions als porxos de les esglésies i als cementiris parroquials per discutir els afers de la comunitat, principalment sobre l’ús dels recursos, les terres i pastures, que s’institucionalitza amb el privilegi del bisbe Francesc de Tovià, que creà el Consell de la Terra el 1419, i que la formalitza amb l’adquisició de la Casa Busquets el 1702, reanomenada Domus conciliiIustitia sedis; és a dir, ¡Casa del Consell, Seu de la Justícia’. La Nova Reforma de 1866 consolida el Consell General d’Andorra, denominació que perdura fins als nostres dies.

El visitant retrobarà dues mostres inèdites de la història, que desvelen la cronologia i evolució de la vida del Consell General. En primer lloc, la mostra de bicornis i tricornis, alguns provinents de la col·lecció de Casa Rossell d’Ordino, d’altres mai exposats al públic, que indica al visitant els canvis, alguns majors, altres menors, en un dels elements més característics dels abillaments tradicionals. També s’hi trobarà la primera mostra fal·lerística andorrana mai exposada, que concerneix les medalles d’autoritat, amb exemples històrics com la medalla de síndic del model de 1914, data en què es crearen, i la medalla del veguer francès Roger Vincenot, cedida de la meva col·lecció particular per a aquesta exposició, amb mostres més actuals. L’exposició comparteix estrena amb la reforma de la cuina de Casa de la Vall, que retrocedeix en el temps fins a l’anacrònica reforma dels anys 60 per retornar a la imatge corresponent als temps on se’n feia ús. Una visita obligada per conèixer amb major profunditat l’essència institucional del nostre país.

 

Article d’Adrià Espineta, Membre del comitè de DA de la capital, publicat al Diari d’Andorra el 17 de març del 2024.

Etiquetes: Adrià Espineta, Articles d'opinió

Articles relacionats

Opinió informada, cap fred
Nou consolat de Portugal