Articles d'opinióCarles Acosta

Nou consolat de Portugal

El juny del 2022, el president de la República Portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa, va anunciar durant una visita oficial a Andorra i davant nombrosos col·lectius de la comunitat lusitana, la voluntat de recuperar el consolat general portuguès a Andorra. El consolat romania tancat des del 2003, coincidint amb l’obertura de l’ambaixada de Portugal a Andorra. Aquest edifici diplomàtic, però, va oferir servei només nou anys, ja que el 2012 se’n va decidir el tancament. Per tant, l’anunci de Rebelo de Sousa va ser molt ben rebut pels residents portuguesos, que actualment representen l’11,5% de la població total a Andorra, sent la segona nacionalitat més nombrosa –només superada pels espanyols.

Ha costat més del previst, però finalment aquest anunci es materialitzarà. Tal com va confirmar el Govern d’Andorra la setmana passada, i va corroborar també l’ambaixador de Portugal, João Antonio Mira-Gomes, en el marc dels actes pel Dia de la Constitució, el consolat lusità reobrirà les portes aquesta tardor. Una data simbòlica, ja que a final d’aquest any se celebraran els 30 anys d’establiment de relacions diplomàtiques entre Andorra i Portugal.

Així, i més de 10 anys després, els residents portuguesos tindran de nou atenció consular a Andorra, comptant amb un òrgan administratiu físic on poder fer bona part dels tràmits vinculats amb el seu país natal. Actualment, la població lusitana disposa d’un cònsol honorari resident a Andorra, però afegir un rang més elevat en l’administració pública consular afavorirà notablement els treballadors i les famílies portugueses. Gràcies a la suma d’una nova força diplomàtica, comptaran amb un nou interlocutor que els representi, els defensi i els acompanyi durant la seva estada o residència al país, i de la mateixa manera sigui el seu representant en actes institucionals.

A la vegada, la recuperació del consolat contribuirà a l’enfortiment de les relacions econòmiques i diplomàtiques entre ambdós països, ja per si mateixes consolidades i fermes des del 1994, però amb relacions des de la dècada dels vuitanta, coincidint amb una alta migració de portuguesos al país.

 

Article de Carles Acosta, membre del comitè de Demòcrates de Sant Julià de Lòria, publicat al Diari d’Andorra el 19 de març del 2024.

Etiquetes: Articles d'opinió, Carles Acosta

Articles relacionats

Domus concilii
Joves més protagonistes