Articles d'opinióVicenç Mateu

Opinió informada, cap fred

Avui a les 20 hores tindrà lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella una presentació pública de l’acord entre Andorra i la Unió EuropeaL’acord d’associació en detall esdevé una fita destacada en el camí dels actes successius d’exposició, anàlisi i debat dels pròxims mesos per traslladar a la ciutadania el contingut de l’acord. L’expressió sobirana del poble andorrà requereix, com en qualsevol exercici democràtic, una opinió suficientment formada, d’una ciutadania que disposi de la necessària informació.

Com és sabut, l’acord no es donarà per bo si no supera el referèndum amb el qual els consecutius governs s’han compromès. Una consulta que no és forçosament obligatòria, però que s’ha volgut afegir com a prova màxima de validació democràtica del tracte aconseguit. I ho serà per a bé i per a mal: un  en la consulta enviarà un missatge fort cap a la UE, i un no, també, amb els efectes consegüents. Sotmetre l’acord a un referèndum popular és, per se, una mostra de transparència i confiança. De confiança en les virtuts del negociat i en el coneixement del poble andorrà que ben aviat haurà de pronunciar-se, tal com ho feu quan una molt àmplia majoria social va aprovar la Constitució.

Hem esmerçat nou anys en una negociació gens fàcil, en convivència amb diferents esdeveniments internacionals que no han ajudat gaire. Tanmateix, sempre hem anat avançant, i si bé una negociació suposa certament també haver de cedir, hem estat capaços d’anar salvant les diverses línies vermelles que inicialment ens havíem fixat. Pervivència del sector del tabac, control de la política migratòria, sobirania en les polítiques d’energia i telecomunicacions… Alhora, hem estat capaços d’assolir els nostres objectius: l’accés al mercat interior per a les empreses d’Andorra -palanca inestimable de diversificació- i l’assimilació dels andorrans als nacionals dels estats membres en l’espai creixent de la UE, gran oportunitat per als nostres joves a valorar acuradament.

A banda d’intangibles prou importants, és clar, com són el reforçament de la sobirania andorrana o la incorporació natural a l’espai polític que millor garanteix els drets dels ciutadans: drets humans, polítics, econòmics i socials.

 

Article del Secretari General de Demòcrates, Vicenç Mateu Zamora, publicat al Diari d’Andorra el 12 de març del 2024. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Vicenç Mateu

Articles relacionats

IA: Dilemes ètics d’una eina necessària
Domus concilii