Articles d'opinióJordi Vilanova

El balanç

Som a final d’any i amb un mandat comunal a punt d’expirar, un context que convida a fer balanç. En el nostre cas, han estat quatre anys treballant per millorar Escaldes-Engordany. Els consellers de Demòcrates al comú hem intentat –i creiem que hem aconseguit– fer una oposició constructiva, que suma i col·labora per enriquir la gestió comunal i els grans projectes de la parròquia.

No ha estat, però, sempre senzill assolir-ho. El balanç del mandat també ens porta de definir-lo com a complicat, per la falta de comunicació de la majoria i fins i tot, en alguns moments, pel secretisme a l’hora de tractar projectes cabdals, com l’aparcament del Falgueró (que a més adjudiquen a darrera hora de mandat, quan les parcel·les ja feia temps que tenien permís de construcció) o la compra de béns per incrementar el patrimoni públic. Projectes alguns dels quals hem conegut només 48 hores abans de l’inici de la sessió de consell de comú, com a complement de la convocatòria.

També ens ha costat entendre les prioritats de l’equip de Rosa Gili, que considera més important renovar l’edifici del comú o injectar cinc milions al projecte Caldescomprometent les finances comunals–, abans que fer un aparcament a la part alta o ampliar la llar de jubilats. Aquesta darrera s’hauria pogut fer només començar el mandat, fet que hauria permès estalviar quasi dos anys de lloguer de local provisional. Pel que fa a les necessitats d’aparcament, segueix aturat un projecte absolutament necessari com és el pàrquing de l’Obac, que l’anterior comú havia deixat encarrilat. Un aparcament que proporcionaria places en una zona que va molt mancada, que permetria precisament dinamitzar el projecte Caldes de la majoria, i que connectaria amb la carretera de l’Obac, obrint un nou accés a la zona.

Punts com aquest allunyen el nostre balanç amb el que pugui fer la majoria. També ha fet el seu, com és lògic, i com hem pogut descobrir els darrers dies a totes les bústies de la parròquia. A través d’una publicació, això sí, on s’expliquen projectes acompanyats de xifres econòmiques, en alguns casos errònies (com la llar de jubilats i el projecte Caldes). Que a més ha estat elaborada des de casa comuna i pagada amb els diners de totes les escaldenques i escaldencs.

 

Article de Jordi Vilanova, conseller de Demòcrates al Comú d’Escaldes-Engordany, publicat al Diari d’Andorra el 28 de novembre del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Vilanova

Articles relacionats

Figura clau en la protecció del medi natural d’Andorra
Protecció dels contractes de lloguer