Consell GeneralNotícies

El Consell pren en consideració el text que amplia la transparència de les institucions davant la ciutadania

1 comentari

El Consell General ha aprovat per assentiment aquest dimecres la presa en consideració de la Proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública. Un text presentat per les forces de la majoria i que esdevé un “posicionament clar de transparència de les institucions públiques vers la nostra ciutadania”, ha defensat durant la seva intervenció, en nom dels tres grups, la consellera general Demòcrata, Maria Martisella.

Martisella

La proposició de llei té com a objectiu definir el principi de transparència des d’una triple vessant: l’obligació de publicitat per part de les institucions públiques, el reconeixement del dret d’accés a la informació pública de la ciutadania i l’obligació dels càrrecs públics d’efectuar una declaració de patrimoni privada per evitar possibles enriquiments il·legals.

El text és un compromís electoral dels grups de la coalició, tal com ha recordat Martisella durant la seva intervenció, i també la consellera liberal Eva López, en declaracions posteriors a la televisió pública: “Respon a la voluntat que ja vam anunciar en el marc de la campanya electoral”.

Un dels aspectes més destacats d’aquesta proposició de llei és l’obligació dels càrrecs públics (parlamentaris, del Govern, comunals, càrrecs directius d’organismes públics i parapúblics, membres del Consell Superior de la Justícia, del Tribunal Constitucional i el Raonador del Ciutadà) de fer una declaració davant de notari dels seus béns a l’inici d’exercir el càrrec i al final d’aquest, “una eina més de transparència i de lluita contra la corrupció”, ha defensat Martisella. “Amb la declaració de patrimoni estem posant mecanismes per evitar l’enriquiment il·lícit en el cas que es pogués donar. Tot i això, la declaració de patrimoni no serà pública per no fer xafarderia”, ha afegit el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit.

Declarar els béns a l’inici i final d’exercir el càrrec és una eina més de transparència i de lluita contra la corrupció”, ha defensat Martisella

La proposició de llei s’ha pres en consideració per assentiment. Els grups de la majoria han celebrat el consens assolit i s’han mostrat oberts a treballar-la i pactar-la amb la resta de forces, “en tot el que faci falta”.

Abans d’aquest debat s’ha votat el Projecte de llei de modificació de la Llei del notariat. El text, entrat pel procediment d’extrema urgència i necessitat, millora els passos a seguir en el cas que una notaria no pugui continuar amb la seva activitat, perquè el ciutadà no es vegi afectat en el període comprès entre que plega un notari i es nomena un successor, tal com ha destacat la consellera demòcrata, Ester Molné.

D’aquesta manera, amb les modificacions legals aprovades per unanimitat els protocols passaran a formar part de l’Arxiu General de Protocols i seran administrats i gestionats per la Cambra de Notaris.

Amb les modificacions legals aprovades, el protocol d’aquest notari passarà a formar part de l’Arxiu General de Protocols i serà administrat i gestionat per la Cambra de Notaris.

Finalment, s’ha aprovat per unanimitat el Conveni entre Andorra i la Federació Russa sobre les condicions de supressió de les formalitats de visat en els viatges mutus dels seus ciutadans.

Etiquetes: Consell General, Notícies

Articles relacionats

Els països de l’entorn lloen el model pioner andorrà de tests a tota la població
Proposem que la retallada dels sous dels polítics es destini al personal del SAAS