Acord de GovernNotícies

Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos presenten els eixos del Pacte de Govern per a aquesta legislatura

1 comentari

Els líders de les tres formacions polítiques que han subscrit el pacte per a la formació d’un govern de coalició que garanteixi l’estabilitat per a aquesta legislatura han presentat els principals eixos de l’acord en una roda de premsa que s’ha celebrat al Consell General.

El document, signat pel cap de Govern electe, Xavier Espot, en representació de Demòcrates, i pels presidents dels grups parlamentaris Jordi Gallardo, de Liberals d’Andorra, i Carles Naudi d’Areny-Plandolit, de Ciutadans Compromesos, es basa en la constatació de l’ampli abast dels punts coincidents als respectius programes electorals de les tres formacions polítiques.

Les coincidències programàtiques han estat la base per configurar un full de ruta pels pròxims quatre anys, en el qual les tres forces assumeixen la plena coresponsabilitat de l’acció legislativa i executiva. El full de ruta i el pla d’acció política que se’n deriva seran també la base per establir pactes d’estat en qüestions cabdals com ara l’establiment d’un acord d’associació amb la Unió Europea o el futur sistema de pensions.

Acord de govern

L’acord de govern s’estructura entorn de cinc eixos: transparència i participació ciutadana; l’economia de mercat com a motor generador de riquesa i oportunitats; unes polítiques socials capdavanteres i uns serveis públics centrats en les persones; la transformació progressiva del model de desenvolupament econòmic i social, que integri qüestions com la transició energètica, la lluita contra el canvi climàtic i l’aposta decidida per la societat del coneixement; així com unes relacions exteriors d’Andorra respectuoses amb els avantatges competitius del país.

Pel que fa a l’acció legislativa i parlamentària, els grups parlamentaris Demòcrata, Liberal i de Ciutadans Compromesos es comprometen a donar suport als projectes de lleis de Pressupost i, en la mesura que sigui possible, als altres projectes de llei que presenti el Govern i a les proposicions de llei que promoguin qualsevol dels altres dos grups parlamentaris. D’altra banda, els tres grups es comprometen a adoptar una posició comuna i prèviament consensuada en relació a les proposicions de llei que presentin els altres grups parlamentaris.

Pel que fa a la participació de les forces polítiques al Govern, aquesta es traduirà en una estructura equilibrada, com segueix:

> Cap de Govern, Xavier Espot (DA)

> Ministeri de Presidència, Economia i Empresa (L’A)

> Ministeri de Finances i Portaveu del Govern (DA)

> Ministeri d’Afers Exteriors (DA)

> Ministeri de Justícia i Interior (CC)

> Ministeri d’Ordenament Territorial (DA)

> Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut (L’A)

> Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat (DA)

> Ministeri de Turisme (L’A)

> Ministeri de Salut (DA)

> Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior (DA)

> Ministeri de Cultura i Esports (DA)

> Ministeri de Funció Pública i Reforma de l’Administració (L’A)

Etiquetes: Acord de Govern, Notícies

Articles relacionats

Xavier Espot és escollit Cap de Govern en obtenir el suport de 17 consellers generals a la sessió d’investidura al Consell General
El Grup Parlamentari Demòcrata presenta els membres de la Comissió Permanent, les delegacions internacionals i les comissions legislatives