Consell GeneralGrup Parlamentari DemòcrataNotícies

El GPD vota a favor de millorar les bonificacions que reben les persones amb dificultats per pagar tarifes de llum i telèfon

“Creiem que cal fer una anàlisi acurada de les necessitats que poden tenir els usuaris depenent de la seva situació, i facilitar que totes les persones que tinguin dificultats econòmiques puguin accedir a aquests serveis”. Així s’ha expressat en la seva intervenció davant el ple la consellera Maria Martisella, per defensar el posicionament del Grup Parlamentari Demòcrata pel que fa a la moció presentada pel Grup Socialdemòcrata, en què demanava reduir les tarifes d’electricitat de menor potència i els paquets bàsics de telefonia. La concepció exposada per Martisella, que ha defensat que el que s’ha de fer és millorar la detecció de les persones que tenen dificultats per assumir aquestes tarifes -més que rebaixar-les globalment com proposa el GPS-, és la que ha motivat l’esmena presentada pels grups parlamentaris que donen suport al Govern.

L’esmena ha derivat en una transacció d’esmena i, finalment, en un acord global que han votat a favor tots els grups parlamentaris per tal d’encomanar al Govern que “estudiï com les persones amb dificultats econòmiques poden beneficiar-se de tarifes o paquets que s’ajustin a les seves necessitats”. Aquest estudi haurà de ser lliurat als grups abans del juny del 2020. Una proposta que reforça els plantejaments exposats per Martisella, centrats en el fet que “els beneficiaris de les reduccions de tarifes han de ser persones que realment ho necessitin” i no, per exemple, grans empreses que paguin la tarifa telefònica als seus treballadors, estudiants a l’estranger que agafen un paquet de telefonia bàsic o persones que tenen a Andorra segones residències.

A la vegada, ha afegit la consellera demòcrata, tenir uns preus d’electricitat excessivament baixos “desincentivaria l’estalvi i l’eficiència energètica”.

Tenir uns preus d’electricitat excessivament baixos desincentivaria l’estalvi i l’eficiència energètica, alerta Martisella

Maria Martisella Consell

 

Bonell defensa l’equilibri entre governabilitat i representativitat als comuns

També durant la sessió del Consell General d’aquest dijous a la tarda s’ha debatut la proposta del grup Socialdemòcrata de modificar la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, concretament per aspectes que afecten els comuns. El GPD ha votat a favor de la presa en consideració, però sempre que el treball es faci “des del diàleg i el consens amb totes les institucions concernides”, cosa que s’ha trobat a faltar en la proposició del GPS, ha lamentat la presidenta suplent del grup Demòcrata, Mònica Bonell.

Bonell ha criticat el moment escollit per presentar la proposició, a tres dies de començar una campanya electoral, tenint en compte que podria causar “interferències” derivades de la discussió parlamentària. També ha criticat que s’hagi entrat “unilateralment”, sense el conjunt de totes les forces polítiques, comuns i el Govern. Pel que fa a l’organització de la jornada electoral, s’ha mostrat a favor de buscar “millores per al seu bon funcionament”, però rotundament en contra de treure les urnes dels comuns com proposa el GPS, ja que implica perdre, innecessàriament, “una tradició molt arrelada a la societat”.

El grup Demòcrata també ha reiterat la seva negativa a modificar el criteri de proporcionalitat en el repartiment dels escons comunals. El sistema actual “assegura la governabilitat i estabilitat dels comuns”, ha defensat Bonell. I la història política del darrer quart de segle, des que es va aprovar la llei en vigor, ha demostrat “un bon compromís” entre l’esmentada governabilitat i la “representativitat a l’hora de configurar els consells de comú”.

Mònica s’ha mostrat rotundament en contra de treure les urnes dels comuns com proposa el GPS, ja que implica perdre una tradició molt arrelada a la societat

 

Bonell Consell General

 

El GPD treballa per “l’interès general”

Pel que fa al punt relacionat amb el Projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, que s’ha aprovat per unanimitat, Martisella ha explicat, davant les acusacions dels grups de l’oposició, els motius pels quals el grup va mantenir una reunió amb membres de la Fiscalia. Són trobades que es fan “per escoltar els agents, societat civil, sindicats, associacions, estaments, ciutadans…” per “copsar els seus neguits i necessitats”. Perquè, si es vol legislar vetllant per l’interès general, cal conèixer la visió “dels qui apliquen en el dia a dia els procediments establerts”. En qualsevol cas, i tal com ja es va comunicar, s’ha optat per treballar aquestes modificacions a part en una proposició de llei, per no entorpir l’aprovació de les modificacions a la Llei del blanqueig.

Cal conèixer la visió dels qui apliquen en el dia a dia els procediments establerts, exposa Martisella

 

Mesures per pal·liar la problemàtica de l’habitatge i millorar el poder adquisitiu

El darrer ordre del dia ha servit per votar l’esmena a la totalitat presentada pel GPS al Projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu, la qual ha estat tombada. Bonell ha lamentat la negativa del grup Socialdemòcrata a treballar propostes només perquè venen del Govern, tot i córrer el perill que aquest text no entri en vigor l’1 de gener i afecti ciutadans a qui se’ls acaba el contracte de lloguer.

La presidenta suplent ha celebrat que el projecte de llei aporti mesures per pal·liar la problemàtica de l’habitatge i per millorar el poder adquisitiu, i que a la vegada reculli excepcions respecte al text en vigor aquest 2019, les quals han estat consensuades a la Taula Nacional de l’Habitatge. En matèria de pensions, el text recull aspectes com incrementar un 3,2% les que estan per sota del salari mínim, així com aplicar l’IPC a tots els salaris inferiors als 24.000 euros.

Bonell alerta que el GPS posa en perill que aquest text no entri en vigor l’1 de gener i afecti ciutadans a qui se’ls acaba el contracte de lloguer

Al ple del Consell també ha intervingut la consellera Demòcrata i presidenta de la Comissió Legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals, Ester Molné, per presentar l’Informe del Raonador del Ciutadà del 2018. Molné ha agraït la tasca que fa Marc Vila i el seu equip per ajudar els ciutadans i ha definit l’informe “com un termòmetre que ens indica com es troba la societat”.

També ha recordat que el mateix Raonador ha demanat que les accions sobre habitatge incloses al projecte de llei de mesures urgents es mantinguin en el temps fins que no es comencin a percebre els efectes de mesures paral·leles per frenar la problemàtica.

Molné Consell General

Etiquetes: Consell General, Grup Parlamentari Demòcrata, Notícies

Articles relacionats

Els comuns Demòcrates han reduït 88 milions d’euros el deute
Demòcrates per Escaldes-Engordany escenifica la unió de persones i de projecte per a les eleccions comunals