Eleccions comunals 2019Notícies

Els comuns Demòcrates han reduït 88 milions d’euros el deute

La gestió responsable dels comuns governats per Demòcrates ha permès una reducció global de 88 milions d’euros de deute, tal com han explicat aquest dijous al migdia els representants de les candidatures En Comú per Andorra la Vella, En Comú per Encamp, En Comú per Ordino i de Demòcrates+Independents d’Escaldes i Demòcrates+Independents de Canillo. Aquesta política és la base per a la creació del hashtag ‘gestió responsable’, ja que la contenció de la despesa i l’aprofitament dels recursos, sense malbarataments, és senyal d’identitat de les cinc candidatures. Així mateix, els cinc candidats han assegurat que hi ha un compromís ferm a seguir en la mateixa línia de ‘gestió responsable’ en cas que els electors els facin confiança. El hashtag ‘gestió responsable’ serà un dels eixos de la campanya electoral de les cinc formacions.

Les respectives reduccions dels deutes comunals han estat explicades per Conxita Marsol (En Comú per Andorra la Vella), Joan Miquel Rascagneres (En Comú per Encamp), Maria del Mar Coma (En Comú per Ordino), Lorena Jordana (Demòcrates+Independents d’Escaldes) i Marc Casal (Demòcrates+Independents de Canillo). Els representants demòcrates han ressaltat que tots els comuns d’aquest color polític es van trobar situacions complicades, especialment a conseqüència de la crisi, i han estat capaços d’assolir una rebaixa de l’endeutament, tot i fer importants inversions a cada parròquia.

Els comuns taronges han estat capaços d’assolir una rebaixa de l’endeutament, tot i fer importants inversions a cada parròquia

Canillo ja és una parròquia amb deute zero i podrà invertir 25 milions

El comú de Canillo ha aconseguit reduir a zero el deute comunal en la culminació d’un procés de contenció de la despesa que ha permès, després d’uns anys complicats, arribar a una parròquia sanejada econòmicament.

El candidat a cònsol menor de Canillo de Demòcrates+Independents, Marc Casal, ha indicat que l’equip demòcrata “es va plantejar una filosofia de gestió responsable per poder reflotar les finances comunals”, i que la parròquia pugui tornar a invertir. El procés de vuit anys de contenció de la despesa i de control de la gestió ha fructificat “i, actualment, el deute de la parròquia és zero”. El més important és que “per a la següent legislatura el comú estarà a disposició d’invertir fins a 25 milions d’euros en els projectes que necessita la parròquia per millorar la qualitat de vida dels ciutadans”.

Marc Casal

Encamp ha reduït en 26 milions el deute tot i invertir 25 milions

El comú d’Encamp ha aconseguit revertir la situació complicada en l’àmbit econòmic i durant els dos mandats Demòcrates ha eixugat fins a 26 milions de deute. El candidat a cònsol menor d’En Comú per Encamp, Joan Miquel Rascagneres, ha comentat que “fa vuit anys l’equip de govern es va trobar amb un endeutament força alt, d’uns quaranta milions d’euros, però amb una gestió responsable i aplicant polítiques de contenció de la despesa s’ha aconseguit reduir fins als 13 milions”. Rascagneres ha posat en valor que “la rebaixa del deute s’ha fet de forma paral·lela a una important inversió tant a Encamp com al Pas de la Casa”.

Concretament, ja s’han executat projectes per valor de 14 milions d’euros, però, si es tenen en compte les obres adjudicades, la inversió és de 25 milions. Una de les actuacions més importants ha estat “la remodelació de les avingudes centrals d’Encamp, que comportaran una transformació important de la parròquia”.

Rascageneres ha manifestat que el comú té una bona situació financera que “ens permet tenir marge per actuar en cas que hi hagi alguna urgència”. El candidat d’En Comú per Encamp ha afegit que “volem mantenir la mateixa filosofia d’aplicar criteris de gestió responsable, per no malbaratar els diners dels ciutadans”.

Ordino ha pogut redreçar la situació crítica heretada d’Enric Dolsa

El Comú d’Ordino ha aconseguit redreçar la situació crítica en l’àmbit econòmic que havia generat Enric Dolsa quan estava al capdavant de la parròquia. L’equip que liderava Ventura Espot es va trobar amb 26 milions de deute, el que suposava una situació crítica per a les arques comunals. La tasca conjunta feta per Espot i, posteriorment, per l’equip encapçalat per Josep Àngel Mortés va canviar la filosofia, redirigint-la cap a la gestió responsable. El canvi de rumb, segons ha explicat la candidata d’En Comú per Ordino, Maria del Mar Coma (número 7), es va fixar amb la voluntat d’anar “reduint cada any un milió d’euros el deute, i així s’ha complert”. Els 26 milions s’han aconseguit rebaixar fins a la meitat.

Coma ha posat en relleu que Ordino arrossegava una càrrega molt important per anar cobrint els números vermells que generava l’estació d’Arcalís. El pacte assolit per Josep Àngel Mortés amb Joan Viladomat, perquè passés a formar part del capital d’Ordino Arcalís, ha aconseguit garantir la viabilitat i el futur del camp de neu. Aquest acord permet alliberar les finances comunals i obre la porta a fer noves i importants inversions a la parròquia.

Coma gestió responsable

Marsol capgira el fort endeutament heretat, mentre feia grans inversions

El comú d’Andorra la Vella es va trobar amb una “situació diferent” quan l’equip de Conxita Marsol es va fer càrrec de la gestió de la parròquia. La cap de llista d’En Comú per Andorra la Vella ha indicat que “vam heretar un deute molt important de 42 milions d’euros que havia estat generat fonamentalment pel Partit Socialdemòcrata i, al mateix temps, la parròquia necessitava importants inversions que el PS, tot i haver endeutat la parròquia, no havien fet”. Aquesta situació “ens va obligar a ser responsables des del primer dia perquè calia combinar un important esforç en noves inversions per recuperar la capitalitat, amb un control de la despesa”.

Tot i haver fet la major inversió vista en una parròquia en els darrers anys, l’equip de Marsol ha aconseguit baixar en 11,5 milions els diners que es deuen. S’ha passat de 42 a 30,5. La candidata ha afegit que “per a la legislatura vinent, cal que es torni a fer una importat inversió, perquè en quatre anys no hi ha hagut prou temps per suplir el dèficit que tenia Andorra la Vella”. Marsol ha indicat que “la nostra voluntat és mantenir la gestió responsable que s’ha fet per continuar amb la contenció de la despesa i, al mateix temps, amb la capacitat d’invertir en les millores que necessita la gent d’Andorra la Vella i Santa Coloma”.

El comú d’Escaldes rebaixa en més de vint milions el deute, invertint 32 milions

El comú Demòcrata ha aconseguit reduir el deute d’Escaldes-Engordany en més de vint milions d’euros, apostant per una gestió responsable i la contenció de la despesa pública. Les polítiques d’aprofitament dels recursos han permès “reduir el deute dels 34 milions en què se situava el 2012 fins als 14 actuals”, segons ha explicat la candidata de Demòcrates + Independents, Lorena Jordana (número 5).

Aquesta substancial rebaixa ha anat acompanyada d’una inversió important d’uns 32 milions d’euros. Jordana ha destacat que la gestió responsable ha donat marge perquè, al mateix temps que es rebaixava el deute, es fessin importants obres com “les remodelacions de Vivand o l’avinguda del Fener, diferents aparcaments, la plaça de les Pubilles i la reforma de les piscines”. Jordana ha manifestat que la voluntat de la candidatura Demòcrata és “seguir en la mateixa línia d’una gestió responsable mentre es continuen fent importants inversions”. La candidata ha afegit que una de les prioritats és mantenir sanejades les finances comunals, “sense augmentar la pressió fiscal”.

Rascagneres gestió responsable

Etiquetes: Eleccions comunals 2019, Notícies

Articles relacionats

‘Units fem’, lema per agrupar diferents sensibilitats a Andorra la Vella, Encamp i Ordino
El GPD vota a favor de millorar les bonificacions que reben les persones amb dificultats per pagar tarifes de llum i telèfon