Articles d'opinióBerna Coma

El rol de la delegació andorrana al Consell d’Europa

La setmana passada, la delegació andorrana a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), de la qual formo part, va viatjar a Estrasburg per participar en la sessió plenària d’estiu. Aquesta ha estat una primera aproximació al Consell d’Europa de la nova delegació, constituïda coincidint amb l’inici de la IX Legislatura. A la sessió hi vaig participar acompanyada de la Susanna Vela i del Cerni Escalé.

El Consell d’Europa és un organisme internacional que vetlla per la defensa dels drets humans, la democràcia i l’Estat de dret. En formen part 47 països i Andorra n’és membre des del 1994.

Quatre vegades l’any, l’Assemblea Parlamentària es reuneix a Estrasburg, en sessions plenàries que s’allarguen una setmana. Durant aquestes, s’estableix un mecanisme de funcionament similar al del nostre Consell General: es treballen qüestions geopolítiques d’actualitat, es presenten projectes de resolució, es fan esmenes i, finalment, es voten textos al Ple.

Dit això, per què és important que la delegació andorrana participi en el si del Consell d’Europa? És feina nostra fer pedagogia a la ciutadania, perquè pugui entendre realment els motius pels quals ens desplacem, quina feina s’hi fa i tot allò positiu que aporta al nostre país.

En primer lloc, ens permet situar Andorra en la primera línia de la política europea. En segon lloc, ens permet participar en els debats sobre qüestions d’actualitat de gran transcendència i expressar el nostre posicionament sobre els temes debatuts. Finalment, ser-hi presents ens permet establir relacions amb parlamentaris d’altres països, sempre amb l’objectiu de crear una xarxa sòlida de contactes i desplegar la diplomàcia parlamentària, tan important avui en dia.

Per tant, són molts i rellevants els aspectes positius de ser presents a l’Assemblea Parlamentària. Aquests són possible, sense cap mena de dubte, pel gran treball que desenvolupa al llarg de la setmana la delegació (els consellers generals, però també els secretaris i els ambaixadors que ens acompanyen).

En cap cas, assistir a una sessió plenària no vol dir anar a fer turisme parlamentari, com algunes persones diuen. S’hi va a treballar!

Un treball que, en aquesta darrera sessió, es va traduir en la participació activa a diferents comissions de treball. Jo mateixa vaig participar en les comissions d’Afers Socials, Salut i Desenvolupament Sostenible, i a la de Migrants i Refugiats. S’hi van tractar temes com les conseqüències polítiques i socials de l’agressió de Rússia contra Ucraïna o l’accés lliure i segur pel corredor de Lachin a l’Azerbaidjan.

Paral·lelament, durant els dies que vam ser a Estrasburg també vam mantenir trobades amb la secretària general del Consell d’Europa Marija Pejčinović, i amb la secretària general de l’APCE Despina Chatzivassiliou, per presentar la nostra delegació i preservar que el nostre petit país segueixi ubicat al mateix rang de rellevància que la resta de països europeus presents a la institució europea.

Ja a títol personal, és per mi un honor, i al mateix temps una gran responsabilitat, poder representar el meu país, com a cap de la delegació, en aquest organisme internacional. Especialment tenint en compte que és el màxim exponent de la defensa dels drets humans i la democràcia. Aspectes que, tot i que han evolucionat molt d’ençà de la creació del Consell d’Europa, encara són vulnerats. Per això, tots els Estats hem de continuar lluitant perquè es respectin i mantinguin al llarg del temps.

 

Article de la consellera general del Grup Parlamentari Demòcrata, Berna Coma, publicat al BonDia el 29 de juny del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Berna Coma

Articles relacionats

La quadrilla de Canillo
Administració 3.0