Articles d'opinióJordi Serracanta

El turisme que volem per a Ordino

A Ordino, la concepció del turisme només es pot entendre des d’una perspectiva de qualitat i sostenibilitat. Només pot ser així, perquè ens ho marquen dos reconeixements internacionals assolits aquest darrer mandat: la Reserva de la Biosfera per la Unesco, i el Best Tourisme Village per l’Organització Mundial del Turisme. Però només pot ser així també per la mateixa essència d’Ordino, que s’alimenta de la natura, les muntanyes, l’agricultura i la ramaderia, com també l’essència de la seva gent, que estima el seu territori, el respecta i vetlla per preservar-lo a curt i mitjà termini.

Per això Ordino només pot concebre el seu model de gestió del turisme des de la sostenibilitat i la qualitat, i per això totes les accions implementades els darrers quatre anys han anat en aquesta direcció, contribuint que la parròquia s’hagi convertit en un lloc anhelat per visitar, per la seva bellesa, i per comptar amb un entorn que permet desconnectar, envoltar-se de paisatges acolorits els mesos de calor, i de blanc pur els mesos hivernals.

Els darrers quatre anys hem impulsat la Casa de la Muntanya, un espai on el visitant coneix el territori natural amb l’ajuda de la tecnologia; hem adaptat rutes i camins per fer-los més accessibles; hem creat Riberamunt per donar a conèixer l’encant dels pobles de la parròquia; hem habilitat panells informatius adaptats a les persones amb capacitats visuals i auditives reduïdes; hem potenciat l’ús del transport públic fins a Sorteny per reduir la contaminació acústica i mediambiental. Paral·lelament, hem recuperat la Fira del Bestiar com a aparador, dins i fora les nostres fronteres, del sector agroramader i com a motor de promoció dels productes de la nostra terra; hem consolidat esdeveniments com la Nit de la Candela, que permet apreciar el poble d’Ordino des de la llum de les espelmes i també des de la promoció de la cultura i les arts; o el Poblet de Nadal, que omple de màgia i il·lusió els carrers empedrats del nucli antic.

Ordino només pot concebre el seu model de gestió del turisme des de la sostenibilitat i la qualitat, i per això totes les accions implementades els darrers quatre anys han anat en aquesta direcció

Són reclams turístics des d’una perspectiva de qualitat i reconeixement, com també ho són esdeveniments tradicionals per aprendre a estimar la història de la parròquia: la crema del mai, les falles de Sant Pere, l’última Ossa d’Ordino (declarada Patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco), el judici dels contrabandistes o la penjada del Carnestoltes. Totes elles les hem recuperat, gràcies a la feina feta pel teixit associatiu i cultural de la parròquia.

Aquestes accions i esdeveniments s’alineen amb el concepte de turisme sostenible que volem per a Ordino. També s’hi alineen les que la nostra candidatura projectem per als quatre anys vinents. Si repetim al capdavant del Comú, consolidarem totes les que acabo d’esmentar, però anirem més enllà. Farem de la Casa de la Muntanya un punt d’informació de referència, per divulgar tant sobre el territori com sobre la seva geografia i ecosistemes; ampliarem Riberamunt fins al camp de neu d’Ordino Arcalís; crearem nous camins per generar més atractius; continuarem potenciant les rutes turístiques amb el Parc Pirinenc de les Tres Nacions i estudiarem l’obertura de llocs com la mina de ferro i la mola i la serradora de Cal Pal, fora de la temporada d’estiu. Així mateix, reforçarem les rutes turístiques lligades a la ramaderia de muntanya i les que s’ofereixen des de la caseta del Parc Natural de Sorteny. També inclourem les festes majors i les manifestacions de la cultura popular en el circuit turístic de la parròquia.

Totes aquestes accions mantenen el vincle amb l’essència de l’Ordino que volem, perquè no tenim com a aspiració portar turisme en massa, sinó captar l’atenció d’aquell que realment aprecia el que li ofereix la parròquia. És aquest el turisme sostenible que defensem. Aquell que no compromet els nostres recursos, que respecta aquella essència a la qual em referia a l’inici i que, en definitiva, ens permet sentir-nos orgullosos de viure a la parròquia on vivim.

 

Article del candidat d’ACO + Demòcrates + Independents + SDP, Jordi Serracanta, publicat al BonDia el 12 de desembre del 2023.

Etiquetes: Articles d'opinió, Jordi Serracanta

Articles relacionats

A Escaldes-Engordany, Fem Parròquia
L’efecte dominó