Àlex KinchellaArticles d'opinió

L’efecte dominó

Durant uns anys, la meva parella i jo vam poder estalviar per dipositar el 20% d’entrada d’una hipoteca pel pis on vivim actualment. Ho vam firmar el 2017, quan els preus encara eren prou accessibles. Conservador com soc, vam optar per una hipoteca fixa. El resultat és que, a dia d’avui, la quota mensual que paguem ens deixa en una situació còmoda. Segurament altra gent està en el mateix cas: té la casa/pis pagada o paga quotes mensuals assequibles. Podríem pensar que el gran problema de l’habitatge no ens afecta, o que “no és problema meu”.

Malauradament, per a mi és tot al contrari. Com a propietari d’un restaurant a Soldeu, i amb gran dependència de la temporada d’hivern, tinc la necessitat de contractar una quinzena de temporers. Cada tardor el correu electrònic s’inunda de currículums i les visites al restaurant de gent buscant feina és contínua. Abans, podia seleccionar els candidats amb el millor perfil. Però avui, el primer que miro és si tenen allotjament. D’entrada, em sorprèn molt quan en tenen, i encara més si és la primera temporada que fan al país. També puc confirmar que en un estudi hi poden viure 4 o 5 persones, i en un pis de 2 habitacions, n’hi poden arribar a viure 6 o 7. Si no ho fan així, difícilment podran marxar d’Andorra amb algun estalvi. Però haig d’afegir un altre filtre, el lloc on tenen el pis, ja que com que l’horari al meu restaurant acaba cap a mitjanit, si no poden tornar a casa a peu, és molt difícil contractar-les, ja que més enllà de les 22 h no hi ha transport públic (un altre tema que volem millorar). En resum, el problema de l’habitatge m’afecta a mi també i a altres pimes que estan en la mateixa situació. És un efecte dominó.

Per això, a Demòcrates + Independents de Canillo, també fem d’aquesta situació, una de les principals prioritats per resoldre. I, conjuntament amb govern, treballarem per trobar solucions a la manca d’habitatges per a temporers i residents, com identificar i incentivar la posada al mercat de pisos buits (amb zero consum elèctric), proposar solucions d’habitatge digne per als temporers d’ENSISA i així alliberar pisos de lloguer pels ciutadans residents, limitar el creixement dels habitatges d’ús turístic (HUT) aïllats, i promoure la rehabilitació d’edificis sense ús o inacabats per convertir-los en habitatges.

 

Article d’Àlex Kinchella, candidat de la llista DA+Independents a Canillo, publicat al Diari d’Andorra el 12 de desembre del 2023.

Etiquetes: Àlex Kinchella, Articles d'opinió

Articles relacionats

El turisme que volem per a Ordino
Vuit anys treballant per Andorra la Vella