Articles d'opinióMaria Martisella

El vandalisme, un problema de tots

Divendres, 5 de març. El comú d’Andorra la Vella denuncia a través de les xarxes socials actes vandàlics a Prat Primer, al Parc del Cedre i al berenador de la Comella. Lamenta l’incivisme ciutadà.

Dimarts, 2 de març. El berenador del Coll de la Plana de Sant Julià de Lòria apareix ple de pintades. Només dos dies després que el Comú destinés 17.000 euros per reparar els desperfectes causats per un acte de vandalisme previ.

Diumenge, 28 de febrer. Encamp es desperta amb nombrosos grafits a diversos punts de la localitat que afecten mobiliari urbà (bancs, parades d’autobús, senyalitzacions…) i edificis privats. El Comú activa el mateix diumenge la brigada de neteja per retirar tota la pintura.

Diumenge, 21 de febrer. Comença a circular de manera massiva un vídeo publicat a les xarxes socials on un grup de joves del país es dedica, per ‘diversió’, a gravar-se mentre destrossen mobiliari: llencen cadires per la finestra d’una escola, tiren un pneumàtic pel forat d’una escala, rebenten una paperera o destrossen un cartell als lavabos d’un centre comercial.

Una mica més enrere en el temps, però no massa. Dimecres, 3 de febrer. L’avís dels agents de circulació d’Escaldes-Engordany cap a uns joves que estaven bevent cerveses, sense mantenir distància de seguretat ni portar mascaretes, acaba en una baralla amb detinguts.

Estem parlant de cinc incidents en només un mes. Cinc actes vandàlics que han sortit a la llum i protagonitzats per joves. Però segur que n’hi ha hagut més. Són fets que demostren, per part dels seus autors, falta de respecte per les localitats on vivim, pels comuns que ens proporcionen espais d’oci i també per les persones que controlen que no hi hagi problemes d’ordre.

Està clar que s’han de contextualitzar. Estem vivint un any excepcional, en què ens hem passat molts mesos tancats a casa, en què encara ara estem privats de moltes propostes d’oci que ens permetin desconnectar i desfogar-nos. Als joves els afecta més que a ningú, ja que estan en una etapa de la seva vida en què, el que sobretot volen, és gaudir de la vida i passar moments diferents amb els seus amics. I els costa assumir que ara, en bona part, no poden.

Però el context no ens pot enganyar. La situació és preocupant. És preocupant aquest augment de la manca de respecte, de valors, la indiferència davant l’incivisme. I és encara més preocupant aquesta ostentació: els responsables consideren que actuant així guanyen popularitat entre els seus companys.

És preocupant aquest augment de la manca de respecte, de valors, la indiferència davant l’incivisme

 

L’octubre de l’any passat vam aprovar al Consell General una modificació de la Llei de seguretat pública, proposta impulsada des dels grups parlamentaris de la majoria, per ser més proactius davant conductes incíviques sobretot relacionades amb el consum d’alcohol i drogues per part dels joves. Ho vam fer davant l’augment preocupant dels ‘botellons’ i dels incidents a la via pública, que sobretot es van fer palesos a les festes majors de l’estiu del 2019.

Per tant, tenim base legal i també mecanismes regulats que l’acompanyen com l’ús de les càmeres de seguretat que, per exemple, han permès identificar els autors de les pintades a Encamp de diumenge passat. Als responsables els ha caigut una sanció exemplar de 18.500 euros, que hauran d’abonar al comú en concepte d’indemnització.

Però cal més. Hauríem de fer, tots plegats, un exercici d’autoresponsabilitat. De fet, les modificacions a la Llei de seguretat pública, a banda de reforçar les sancions, també insten a reforçar l’educació, la sensibilització i la prevenció cap als joves del nostre país. I això és una tasca conjunta: de casa, de familiars, de l’escola, dels amics, dels monitors d’extraescolars…

Hauríem de fer, tots plegats, un exercici d’autoresponsabilitat, reforçar l’educació, sensibilització i accions de prevenció cap als nostres joves

Tantes i tantes persones que poden actuar per formar els joves ja des de petits, ensenyar-los la base del respecte, de la solidaritat, de la convivència. Per fer-los créixer amb uns valors sòlids d’humilitat i tolerància. Perquè puguin ser conscients per ells mateixos que els seus actes no serviran per donar-los popularitat, sinó només per malmetre l’entorn meravellós que tenim i la població del seu país.

 

 

Article de la consellera general Demòcrata Maria Martisella, publicat a El Periòdic d’Andorra el 6 de març del 2021. 

Etiquetes: Articles d'opinió, Maria Martisella

Articles relacionats

Ànims i gràcies!
8 de març, Dia de la dona